SAD: Budi se supervulkan koji bi mogao uništiti cijelu Zemlju

Radiosarajevo.ba
SAD: Budi se supervulkan koji bi mogao uništiti cijelu Zemlju
Američki nacionalni park Yellowstone, koji se prostire na čak 8.987 kvadratnih kilometara, ispod predivne prirode krije zastrašujući supervulkan, koji bi mogao uništiti cijelu planetu.

Nešto od aktivnosti tog supervulkana vidljivo je iz kipućih, uzburkanih para i vodenih mlazova koji šikljaju iz yellowstonskih gejzira. No tu su i potresi, a ove godine, u samo jednoj sedmici, tlo Yellostonea zatreslo se čak 464 puta. Iako je uglavnom riječ o vrlo slabim potresima, čak i manjim od 1 magnitude, za neke je naučnike to zvono na uzbunu.

Šta je supervulkan?

Supervulkani, kovanica koja datira iz novijeg vremena, zapravo su vulkani čije su erupcije proizvele lavu koja je prekrila više od 1000 kubnih kilometara površine. U SAD-u ih ima tri, a ima ih i u Indoneziji, Novom Zelandu, Japanu, pa čak i u našem susjedstvu, u Italiji.

Yellowstone je dosad eruptirao tri puta u svojoj 1.2 miliona godina staroj povijesti, ali čovjek nije doživio nijednu. Posljednja erupcija dogodila se prije 630.000 godina. To onda neke naučnike navodi na tvrdnju da se sljedeća erupcija neće dogoditi za nekoliko hiljada godina kako se dosad vjerovalo, već za nekoliko desetaka godina.

Geološke analize sada pokazuju da magma može napuniti komore u vulkanu mnogo brže (prije se smatralo da za punjenje komora i eruptiranje treba barem hiljadu godina) i da, ako do procesa dođe, Yellowstone može eksplodirati do 2030.

Razmjeri kataklizme

No, čak i da predvidimo tačan datum iduće erupcije, sa sadašnjim znanjima i tehnologijom ne bismo mogli baš mnogo učiniti za spas našeg planeta. Kad bi se ljudi evakuirali sa svih ugroženih područja, što su gotovo cijele Sjedinjene Američke Države, erupcija bi napravila zaista veliku štetu. Supervulkan poput Yellowstonea ima snagu da u zrak izbaci 1000 kubnih kilometara pepela i kamenja.

Osim što bi prekrio tlo američkog kontinenta, stvorio bi oko zemlje omotač i zaklonio sunce, čime bi naš planet natjerao na vulkansku zimu i bitno spustio temperaturu. Otrovne pare koje bi se širile sadržavale bi sumporni dioksid, što bi izazvalo pojavu kiselih kiša. I sve to moglo bi trajati godinama...

Opasnost u susjedstvu...

Ako mislite da je Yellowstone ipak dovoljno daleko da se mi u BiH ne moramo brinuti zbog njegove moguće erupcije, razlog za zabrinutost daje nam još jedan supervulkan, ovog puta u našem susjedstvu.

Riječ je o supervulkanu Campi Felgrei, u napuljskom zaljevu, koji Napulju (a zapravo i cijeloj Europi ) prijeti sa zapadne strane (dok Vezuv prijeti s istočne). Njegova bi erupcija mogla za čovječanstvo imati podjednako kobne posljedice kao i erupcija Yellowstonea. Zasad se možemo nadati da su sitni znakovi upozorenja koje nam odašilju Yellowstone, Campi Felgrei i ostali supervulkani ipak samo "lažna uzbuna“ i da će se stvarnom opasnošću baviti tek naši potomci, u sljedećem mileniju. No, nikad se ne zna...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije