Istraživanje / S prijateljima dijelimo više genetskih sličnosti nego sa strancima

16. 01. 2018. u 11:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Istraživanje grupe naučnika s tri univerziteta, Stanford, Duke i Wisconsin, provedeno na 5.500 američkih adolescenata pokazalo je da su prijatelji koje odaberemo genetski sličniji od stranaca.

To znači da stvaran test snažnog prijateljstva vjerojatno leži u genetici

Nakon provedenih genetskih usporedbi između dvoje prijatelja, naučnici su otkrili niz genetskih sličnosti, puno više nego među parovima koji se nisu međusobno poznavali. 

Ustanovili su i da prijatelji dijele prosječno dvije trećine genetskih sličnosti kao bračni parovi, a razlog tomu može biti privlačnost prema onima s kojima dijelimo zajedničke karakteristike, poput izgleda, stupnja obrazovanja, porijekla ili iskustava. Ovaj proces znanstvenici nazivaju društvenom homofilijom.

Njihovo drugo objašnjenje je da ljudi sklapaju prijateljstva unutar istih društvenih sredina, primjerice iste škole ili posla. Taj fenomen nazivaju društvenim strukturiranjem.

Društena homofilija i društveno strukturiranje međusobno se nužno ne isključuju.

Glavni autor studije, profesor sa Stanforda Benjamin Domingue smatra da zapravo nesvjesno biramo one koji su nam slični pod utjecajem spomenutih struktura i društava.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA