Ruska Crkva 'izbrisala' 36 svetaca

Radiosarajevo.ba
Ruska Crkva 'izbrisala' 36 svetaca

Ruska pravoslavna crkva je, bez posebnog objašnjenja i postupka dekanonizacije, isključila iz kalendara za narednu godinu 36 svetitelja "novomučenika". Isključeni sveci su kanonizovani u posljednjih petnaestak godina, javila je Verska informativna agencija (VIA).
Iz krugova Patrijaršije objašnjavaju da izostavljanje 36 svetitelja nije greška i da je to urađeno prema spisku dobijenom od Komisije za kanonizaciju.

Kako je javio portal B92, postupka dekanonizacije, formalno, nije bilo, navodi agencija i podsjeća da se to dešavalo i u prošlosti, ali pitanje zašto je do toga došlo, ipak, lebdi u vazduhu.

Javnost se posebno zainteresovala za "brisanje" svetog Vasilija Kinešemskog, episkopa grada Kinešma, uhapšenog 5. novembra 1943. On je umro u zatvoru 1945, a ukazuje se da je svjedočio protiv nekih osoba.

Blizak saradnik patrijarha Kirila, profesor i protođakon Andrej Kurajev objašnjava da je "dekanonizacija gorka istina". Objavljujući spisak izostavljenih svetitelja, sa podacima o njima, on konstatuje da su sada dostupne mnoge tajne arhive koje su do skoro bile nepristupačne, te je sada moguće sa svim podacima sagledati nečije stradanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije