Rudnik dijamanata ima zalihe za 3,000 godina

Radiosarajevo.ba
Rudnik dijamanata ima zalihe za 3,000 godina

Nalazište dijamanata, dvostruko tvrđih od običnih, pronađeno je na granici Krasnojarskog kraja i Jakutije, na području kratera nastalog padom meteorita prije 35 miliona godina.
„Resursi supertvrdih dijamanata, koji se nalaze u stijenama kratera Poligaj znatno premašuju sve ispitane svjetske rezerve. Radi se o trilijunima karata“, rekao je Pohilenko

Nigdje u svijetu dosad nisu pronađeni impaktiti s takvim karakteristikama, što stručnjacima daje mogućnost da govore o njihovom izvanzemaljskom porijeklu i o tome da Rusija postaje jedini vlasnik neograničenih rezervi jedinstvene sirovine, koja je tražena u sferi suvremenih tehnologija“, tvrdi zamjenik direktora sibirskog Instituta za geologiju i mineralogiju Genadij Nikitin.

Ruski naučnici još sedamdesetih godina ondje su pronašli prve dijamante - impaktite s neobičnim svojstvima: bili su dvostruko tvrđi od običnih i imali su drugačiju strukturu. Međutim, kako je u to vrijeme započela izgradnja tvornica za proizvodnju sintetičkih dijamanata, proučavanja su zaustavljena, a na podatke o nalazištu stavljena je oznaka tajnosti. Nakon skidanja oznake tajnosti geolozi su proučavali svojstava tog minerala. 

„Već prvi rezultati istraživanja dovoljni su da se može govoriti o mogućem zaokretu na cjelokupnom tržištu dijamanata“, rekao je Nikolaj Pohilenko, direktor Sibirskog odjela Instituta za geologiju i mineralogiju. Naveo je da se danas ispitane rezerve nalazišta u Jakutiji ocjenjuju na milijardu karata.

Nikitin je rekao za Itar-Tass da poligjaski dijamanti "mogu preokrenuti sve, a što će onda biti sa cijenama na tom tržištu, nije jasno". Po riječima akademika Pohilenka, impaktnim dijamantima daju dodatnu vrijednost neobična abrazivna svojstva i velike razmjere zrna. 

Prema procjenama rezerve te sirovine bit će dovoljne čitavom svijetu na tri hiljade godina, a primjena tih minerala, kako smatraju, u prerađivačkoj industriji u stanju je da izvrši tehničku revoluciju, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije