Rodila bebu iako nikad nije vodila ljubav sa suprugom

Radiosarajevo.ba
Rodila bebu iako nikad nije vodila ljubav sa suprugom
Foto: Pinterest / Revati Bordavekar
Revati Bordavekar, iz Indije, pati od vaginizma, zbog čega joj se vagina stisne kad god pokuša da stavi nešto u nju.

Međutim, 30-godišnja djevica je prošlog mjeseca prirodno rodila djevojčicu Evu nakon IVF potpomognute trudnoće.

Revati iz Ahmednagara upoznala je svog muža 2013. godine preko Internet stranice za upoznavanje. U to vrijeme on je živio u SAD-u, ali se kasnije preselio u Indiju.

Tek prve bračne noći, s 25 godina, Revati je otkrila svom mužu da ima vaginizam, koji pogađa samo jedan odsto žena. Posljednji put je pokušala d vodi ljubad sa suprugom prije nego što su krenuli na vještačku oplodnju, početkom 2018. godine. Otkrila je da joj je seks "super neugodan" i da je očajnički željela da bude što prije gotov.

"Vaginizam je nevoljno, refleksno grčenje mišića dna karlice u situacijama kada nešto ulazi ili se umeće u vaginu. Žena osjeća visok stepen neugodnosti i izraženu bol. Razlozi vaginizma su često povezani sa strahom ili neugodnim ranijim seksualnim iskustvom. Nekim ženama se vaginizam događa uvijek prilikom svake vrste penetracije, nekima samo s jednim partnerom, nekima samo prilikom seksualnog kontakta, ali ne i pri umetanju tampona", objasnio je ginekolog doc. dr. sc. Ivan Fistonić, prenosi 24sata.hr.

Nakon što je Revati objasnila svom mužu da ima vaginizam, on joj je rekao da se ne brine i da sada treba neko vrijeme da posvete upoznavanju.

Shvatila je da nešto nije u redu kada je prvi put pokušala da upotrijebi tampon, u dobi od 22 godine. Rekla je da joj se svaki put kada bi pokušala da stavi tampon počele tresti ruka te da bi joj se zatvorio vaginalni otvor. U tom trenutku joj je bilo jako neugodno da ode kod doktora ili čak da razgovara o tome kroz šta prolazi.

"Iako sam sumnjala da neću moći da imam seksualni odnos, odlučila sam da se ne bavim time te vidim kako će se stvari odvijati u budućnosti", objasnila je ona.

Guglajući svoje simptome, saznala je za primarni vaginizam i pročitala da postoji lijek za njeno stanje, što ju je jako razveselilo. Savjetovali su joj da proba seks s dužom predigrom, da pije vino kako bi se opustila, pa čak i da nabavi kremu koja će joj umrtviti genitalno područje kako bi mogla da ima odnos s mužem. Ništa od toga nije joj pomoglo.

"Primarni vaginizam je situacija koja postoji oduvijek, to jest žena nikad nije uspjela ostvariti bezbolni seksualni kontakt. Sekundarni vaginizam nastaje nakon perioda uredne, bezbolne seksualnosti. Moguća je posljedica seksualnog zlostavljanja, emocionalne traume, infekcije, sužene rodnice nakon zračenja pri liječenju maligne bolesti ili u postmenopauzi kada je seksualni kontakt bolan zbog suhoće rodnice uzrokovane nedostatkom estrogena", objasnio je ginekolog Fistonić.

Poslije toga doktori su joj operativno smanjili himen i proširili vaginalni otvor u nadi da će riješiti problem, ali ni to joj nije pomoglo.

Par se na kraju odlučio na vještačku oplodnju, koja je isto invazivna metoda. U maju 2018. godine, u drugom ciklusu, Revati je ostala trudna.

 

"Kada je test na trudnoću pokazao pozitivni rezultat, osjećala sam se tako nestvarno da sam plakala. To je bio dan koji smo dugo čekali", rekla je.

Tokom trudnoće Revati je počela da krvari i trebala je da ide na vaginalni ultrazvuk - što zahtijeva umetanje sonde. Na pregledu je Revati zamolila da joj dva člana medicinskog osoblja 'drže ruke' i 'umiruju stopala', a doktor joj je obećao da će polako umetnuti sondu.

Njena babica je s vremenom primijetila da je Revati sve više tolerisala dodirivanje genitalnog područja, te ju je pitala da li želi da pokuša prirodno rođenje umjesto carskog reza.

"Otišli smo na niz trudničkih kurseva gdje su me uvjerili da barem pokušam prirodno roditi", objasnila je Revati.

Prošli mjesec, nakon 48 sati trudova, Revati je prirodnim putem rodila kćerku Evu. Otkrila je da je tražila pet minuta da se pripremi prije nego što je počela da gura.

"Razmišljala sam o svojoj borbi od tinejdžerskih godina kad su mi govorili da se samo opustim i da će se 'to dogoditi'. Razmišljala sam kako sam bila nesretna što sam lišena nečega što ljudima dolazi sasvim prirodno. I na kraju, pomislila sam kako je ovo bila moja jedina šansa da iskusim čudo prirodnog vaginalnog poroda. I onda sam počela da guram", ispričala je Revati.

"Liječenje zavisi od toga da li je vaginizam primarni ili sekundarni. Ginekološkom konzultacijom i pregledom liječnik će zaključiti o tome postoji li stečena (sekundarna) problematika koju je moguće izliječiti (infekcija, estrogenska ili laserska terapija u menopauzi kojom će se postići dobra lubrikacija i omogućiti uživanje u seksualnosti). Kod primarnog vaginizma je najčešće potrebno ženu savjetovati o fiziologiji seksualnosti, tehnikama relaksacije i samokontrole mišića zdjeličnog dna. Ponekad se pri 'učenju' relaksacije koriste dildoidni vaginalni dilatatori kojima se trenira opuštanje. Kod primarnog vaginizma je dobrodošla konzultacija seksualnog terapeuta", rekao je doktor Fistonić.

Revati je dodala da je željela da pokaže drugim ženama da ih vaginizam ne može spriječiti da rode prirodnim putem.

"Ako sam ja to uspjela, koja imam primarni vaginizam, onda to mogu sve žene s ovim stanjem. Još nismo pokušali seks, ali sam uvjerena da nam vaginizam više neće biti prepreka", izjavila je Revati za Daily Mail.

"Takođe, vaginizam je stvaran, on 'nije u tvojoj glavi' i neće nestati ako se opustiš, popiješ vino ili koristiš lubrikant", zaključila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije