Rijetka crna ruža bit će uzgajana u staklenicima i plasirana širom svijeta

Anadolija
Rijetka crna ruža bit će uzgajana u staklenicima i plasirana širom svijeta
Crna ruža (Karagul) jedinstvena je i rijetka vrsta ruže koja raste isključivo na području turske provincije Sanliurfe, u mjestu Halfeti. U Turskoj je pokrenut projekt spašavanja vrste koja se sve rjeđe viđa i na tom području.

Halfetijska ruža posebna je zbog crne boje i unikatnog mirisa. Zapravo, riječ je o cvijetu izuzetno tamne bordo boje koja tokom ljeta zbog posebne teksture zemljišta i podzemnih voda rijeke Eufrat u Halfetiju postaje potpuno crna.

Podizanjem brane Birecik potopljeno je selo koje je bilo glavno stanište crne ruže, a ekološke promjene su dovele do potpunog prestanka uzgoja te vrste. Lokalna kompanija koja se bavi uzgojem ruža u Sanliurfi, korištenjem modernih tehnika pokrenula je projekt proizvodnje ovog cvijeta u staklenicima koji će nakon toga biti ponuđen na svjetskom tržištu. Projekt je podržala i turska Direkcija za poljoprivredna istraživanja.

Tokom proizvodnje crne ruže kompjuterskim putem bit će praćeni, između ostalog, navodnjavanje, provjetravanje, gnojenje. 

Šef kompanije Serhan Isikan kazao je kako pridaju pažnju istraživanju, razvoju i tehnologiji te da sarađuju i s univerzitetima. Isikan je dodao kako je riječ o trogodišnjem projektu oporavka crne ruže i da je cilj u potpunosti zaštititi oblik ruže.

Kazao je kako žele proizvesti novu vrstu crne ruže te dodao da domaći i strani kupci pokazuju interes.

”Poznato je da halfetijska ruža tokom proljeća i jeseni otvara cvat u gotovo crnoj boji. Naša očekivanja i ciljevi na kraju projekta su da na tržište plasiramo novu vrstu crne ruže čiji će cvijet biti crne ili gotovo crne boje, a koja će u parkovima i baštama u obliku grma ili pojedinačno cvasti tokom cijele godine”, rekao je Isikan.

Sreski načelnik Halfetija Seref Albayrak ukazao je na značaj projekta i podsjetio da je ruža bila inspiracija za mnoge televizijske serije i knjige. Dodao je kako će zahvaljujući ovom projektu crna ruža biti ponuđena svjetskom tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije