Riječ stručnjaka: Zašto ne smijemo odlagati alarm?

0
Radiosarajevo.ba
Riječ stručnjaka: Zašto ne smijemo odlagati alarm?
Foto: Pexels / Jutarnji budilnik

Mnogi od nas imaju tu naviku da čim ujutru čuju zvuk alarma, pruže ruke i tako odlože njegovo zvonjenje za pet, deset, ili petnaest minuta.

Iako nam djeluje da ćemo na taj način dobiti mnogo, zapravo je potpuno suprotno. Odlaganjem alarma ne samo da se nećemo naspavati, već ne činimo dobro ni svom organizmu. 

Umorno i pospano

Iako povremeno prija da provedemo još nekoliko dodatnih minuta zatvorenih očiju, stručnjaci navode suprotno - zbog odlaganja alarma se više osećamo umorno i pospano. Razlog je u tome što je vreme između dva alarma vrlo kratko i tijelo nema vremena da se vrati u dubok san. Ovu teoriju su podržali mnogi, a među njima i dr Den Arili, koji ističe da alarm treba navijati u tačno vreme u koje morate da ustanete. 

Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

Zbunjujete tijelo

"Morate da ustanete u 7 sati ujutru, ali navijete alarm u 6:40, a zatim ga odlažete do 7 ili do 7:15. Međutim, ako upadnete u ovu "strategiju odlaganja", zbunjujete i tijelo i mozak. Kada napokon odlučite da ustanete, mozak bi i dalje da drema i već osećate umor, a pred vama je radni dan", objašnjava dr. Arili piše Alo rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije