'Restauratorka' Cecilia Gimenez sada želi novac

Radiosarajevo.ba
'Restauratorka' Cecilia Gimenez sada želi novac

Cecilia Gimenez, 80-godišnja starica iz Španjolske koju, zahvaljujući njenoj neuspješnoj restauraciji crkvene freske Ecce Homo, poznaje cijeli svijet, ponovo je dospjela na naslovnice.

Starica uništila fresku pokušavajući je restaurirati

Ovoga puta, vijest je da je i sama Cecilia shvatila koliko daleko je 'dobar glas' o njenom (ne)djelu dospio, te se dosjetila da bi mogla zaraditi na tome. Naime, crkva u kojoj se nalazi nesretna freska, restaurirano stotinu godina staro djelo slikara Eliasa Garcie Martineza, postala je prava turistička senzacija. Nakon što su se u Santuario de Misericordia počele su se slijevati hiljade i hiljade turista, crkva je posjetiocima počela naplaćivati jedinstveno iskustvo susreta sa freskom. U četiri dana, crkva je na taj način prikupila oko 2.000 eura.

Prema pisanju španjolskog lista El Correo, Cecilia je najavila da će preko advokata zatražiti dio novca koji joj pripada na račun autorskih prava. Istovremeno, amaterska restauratorka je obećala da neće krenuti u bitku za autorska prava na internetu, premda je njen uradak završio među najsmješnijim meme pojavama godine.

Restauracija freske apsolutni hit na internetu

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije