Rekord ili prevara: Da li je odstranjen najveći tumor na mozgu težine 1,87 kg

Radiosarajevo.ba
Rekord ili prevara: Da li je odstranjen najveći tumor na mozgu težine 1,87 kg
U operaciji koja je trajala skoro sedam sati, indijski hirurzi su uspjeli ukloniti tumor težine skoro dva kilograma na jednom pacijentu.

Tumor na mozgu je toliko izrastao da je bio veći od glave 31-godišnjeg muškarca. Nakon što je dvije godine nosio ogromni balast, podvrgnut je kompliciranoj operaciji 14. februara.

Hirurzi su nakon jedne sedmice odlučili obavijestiti javnost o ovom slučaju, a čekanje su obrazložili željom da vide da li će se pojaviti kakve postoperatrivne komplikacije.

"Operacija je predstavljala izazov - zbog veličine tumora i zbog toga što su ogromne arterije išle direktno u tumor", indijski listovi citiraju hirurga koji je objasnio da je deset posto tumora sraslo s lobanjom.

Pacijent iz države Uttar Pradesh je oslijepio i patio od anemije. Doktori se nadaju da će mu se nakon operacije barem djelimično vratiti vid.

Glavni hirurg Trimurti Nadkarni objasnio je da je riječ o najvećem uklonjenom tumoru jer je dosadašnji "rekord" bio tumor na mozgu težine 1,4 kilograma koji je uklonjen u Mumbaiju.

Ipak, u profesionalnim krugovima postoje sumnje da li je zaista riječ o tumoru na mozgu, jer bi se morao sastojati od nervnih ćelija koje ne bi dozvoljavale tako brzo širenje izrasline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije