Razotkriven još jedan marketinški trik: Više nećete kupovati proizvode kojima cijena završava sa 99

2
Radiosarajevo.ba
Razotkriven još jedan marketinški trik: Više nećete kupovati proizvode kojima cijena završava sa 99
FOTO: Pixabay / Ilustracija/Prodavnica

Postoje različiti trikovi kojima se trgovine služe, a koji vam na prvu djeluju da će uštediti vaš novac, dok je zapravo to marketinška prevara. Jedan od najstarijih marketinških trikova jeste cijena koja završava sa cifrom 99.

Prema istraživanjima, pokazalo se da roba koja je označena cifrom 99, po pravilu je skuplja od robe koje imaju cijenu bez te cifre.

Bez obzira u koliko prodavnica uđete i koliko god polica da pogledate, jedna cifra vam najčešće upada u oči kada su cijene artikala u pitanju - devet. Ponekad djeluje da nema cijene koja se ne završava ovom cifrom.

Ima li kraja? Od danas skuplji hljeb u BiH, ovo su nove cijene

Ima li kraja? Od danas skuplji hljeb u BiH, ovo su nove cijene

Istraživanje koje su sproveli profesori Daniel Levi i Avići Snir, na osnovu višegodišnjih podataka prikupljenih iz američkih prodavnica, otkrilo je da potrošači, kada kupuju artikle čija se cijena završava na 9, ne samo da nisu uštedili taj jedan cent, nego su robu u prosjeku preplatili 18 posto u odnosu na slične artikle s 'normalnim cijenama'.

Analizirali su cijene svega - od sireva, preko grickalica i sokova, supa u konzervi, deterdženata, do toalet papira i šampona, i zaključak je da kada se cijena robe završi na devet, po pravilu je skuplja od robe koje imaju cijenu bez te cifre.

Naravno, u slučaju određenih namirnica razlike su upadljive – na primjer, sokovi čija se cijena završava na devet su u prosjeku 43 posto skuplji od sokova bez te cifre na kraju, toalet papir je skuplji za 35 posto, bombone 28 posto, papirni ubrusi 23 i sapuni 22,6 posto.

U BiH mnogi ne govore o životu, nego preživljavanju: Uzimam lošije meso, razvlačim od prvog do prvog

U BiH mnogi ne govore o životu, nego preživljavanju: Uzimam lošije meso, razvlačim od prvog do prvog

Niko ne zna kad je i zašto u trgovinu uvedena ta praksa da cijene završavaju na broj devet, ali slična je taktika otkrivena još u reklamama za Macy iz 1880. godine, u kojima su pojedine stvari koštale 1.99 i bile reklamirane kao odlična prilika. Istraživanja danas pokazuju da su među cijenama koje završavaju s devetkama najčešće 9.99, slijede zatim 9, pa 9.95 te 4.99, prenosi Mondo.

Neka druga istraživanja pokazuju da trgovci zaokružuju cijene na 99 u slučajevima kada nešto poskupe kako bi minimizirali utjecaj na potrošače, dok pri snižavanju cijene proizvoda idu na neke druge cifre

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije