Radnici slučajno otkrili milionsko blago u Španiji

Fena
Radnici slučajno otkrili milionsko blago u Španiji
Arhiv / Ilustracija
Pronađeno 600 kilograma novca iz 4. stoljeća

Radnici su otkrili 19 amfora ispunjenih bronzanim novcem iz IV vijeka, blago velike historijske vrijednosti, u toku radova na kanalizaciji na jugu Španije, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

„Ovo je jedinstvena kolekcija i ima vrlo malo sličnih slučajeva“, rekla je na konferenciji za novinare direktorica Arheološkog muzeja iz Sevilje Ana Navaro, gdje su pohranjeni ovi ostaci.

„Ne poznamo drugo koje datira iz Rimskog carstva“, dodala je ona i precizirala da su ove amfore otkrivene u selu pokrajine Sevilja sadržavale 600 kilograma bronzanog novca iz III ili IV vijeka.

Ne želeći da riskira u preciznoj procjeni, ona ipak smatra da bi njihova vrijednost mogla biti "sigurno nekoliko miliona eura".

Kovanice, rekla je ona novinarima, imaju natpise koji evociraju natpisima na imperatore Maximina i Constantina i čini se da nikada nisu bile korištene.

„Moguće je da su neki posrebreni i da nisu svi od bronze“, rekla je ona i dodala da su moguće sve pretpostavke o njihovoj upotrebi, piše Fena, ali one su bez sumnje bile namijenjene za plaće službenicima i vojnicima.

Amfore, od kojih je devet netaknuto, otkrili su sasvim slučajno radnici koji su radili na kanalizaciji u Tomaresu, malom gradu od 25.000 stanovnika. Radovi su obustavljeni da bi se mogla izvesti dalje iskopavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije