Punih 25 km letio privezan za balone i to na 2.500 m visine

Radiosarajevo.ba
Punih 25 km letio privezan za balone i to na 2.500 m visine
Britanac Tom Morgan je letio punih 25 kilometara na području sjeveroistočno od Johanesburga, privezan za stotinu balona ispunjenih helijumom. Ovaj 38-godišnji avanturista tom prilikom dostigao je visinu od skoro 2.500 metara.

Morgan je prvobitno želio letiti nad Bocvanom, ali je zbog loših vremenskih uvjeta bio primoran odustati od svoje ideje i premjestiti se u Južnoafričku republiku.

Nakon što je puna dva dana punio balone helijumom, Morgan je poletio istovremeno užasnut i ushićen, kako je izjavio za BBC.

Najveći problem tokom leta bio je "ostati hladne glave" jer je let vremenom počeo ubrzavati. Kako su ga baloni podizali više u atmosferu, morao ih je postepeno početi otpuštati kako bi se, nakon puna dva sata, spustio na tlo.

"Bilo je mirno i tiho, a pogled je bio fantastičan, ali mislim da neću postići komercijalni uspjeh", rekao je novinarima nakon slijetanja.

"Nismo bili sigurni da ćemo Toma opet vidjeti živog jer nismo baš bili uvjereni u to da će uspjeti", rekao je njegov prijatelj iz sportskog kluba. 

Morgan, koji u Bristolu ima kompaniju za organiziranje avanturističkih trka, otkrio je da bi uskoro želio organizirati trke balonima na helijum u Africi. U svakom slučaju, morat će izbjegavati područja s grmljem koje ima bodlje.

Prije dvije godine sličan podvig izveo je mladi Kanađanin Danijel Borija, koji je nadletio Kalgari pomoću balona s helijumom, na koje je bila privezana plastična stolica. Na kraju leta ga je privela policija, a prošle godine morao je platiti novčanu kaznu u iznosu od 3.500 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije