London / Prvoj osobi u svijetu ugrađeno 3D štampano oko

27. 11. 2021. u 09:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Muškarac iz Velike Britanije je postao prvi pacijent na svijetu kome je ugrađeno 3D štampano oko, saopćila je očna bolnica "Moorfields" u Londonu.

Steve Verze, koji ima 47 godina i inženjer je iz Hackneyja, u istočnom Londonu, dobio je lijevo oko čiju probu za veličinu je imao ranije ovog mjeseca.

Očna bolnica "Moorfields" saopćila je da je 3D protetika prvo potpuno digitalno protetsko oko stvoreno za pacijenta i realnije je od drugih alternativa. Dizajnirano je da ima "jasniju definiciju i stvarnu dubinu do zjenice", kažu u bolnici.

Ostale protetske oči se sastoje od šarenice ručno oslikane na disku koji se zatim ugrađuje u očnu duplju.

Međutim, njihov dizajn spriječava da svjetlost prođe u "punu dubinu" oka, dodala je bolnica u saopćenju.

Osim što izgleda realističnije, procedura se smatra manje invazivnom.

Verzeovo funkcionalno oko je skenirano kako bi se obezbijedilo da oba oka izgledaju isto.

3D slika je zatim poslata u Njemačku na štampanje prije nego što je poslata nazad u Veliku Britaniju, gdje ju je završio i polirao okularista iz očne bolnice "Moorfields".

"Trebala mi je protetika od moje 20. godine", rekao je Verze u saopćenju za javnost i dodao:

"Kada izađem iz kuće, često sam zanao da bacim pogled u ogledalo i nije mi se dopalo ono što sam vidio. Ovo novo oko izgleda fantastično i, kao zasnovano na tehnologiji 3D digitalne štampe, biće samo bolje i bolje", dodao je on.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA