Prvi put u 30 godina: Velika bijela ajkula uočena kraj obala Španije

Radiosarajevo.ba
Prvi put u 30 godina: Velika bijela ajkula uočena kraj obala Španije
Facebook / Velika bijela ajkula kraj obala Majorke
Ogromna, više od pet metara duga, velika bijela ajkula snimljena je kraj obale Majorke (Španija), što je prvi put u 30 godina da je ovaj zastrašujući predator uočen u ovim vodama.

Naučnici su je snimili pokraj naseljenog otoka Cabrera, a ekspediciju koja je tragala za ovom veličanstvenom morskom zvijeri predvodio je biolog Ricardo Sagarminaga van Buiten, koji je fotografiju objavio na Facebooku.

Kako smo doznali od biologa, naučnici su je posmatrali i pratili u periodu od nekih sat vremena. Naglasio je kako je ovo prvi put u 30 godina da postoji dokaz o prisutnosti velike bijele ajkule u ovim vodama.

"Proteklih godina", napisao je Van Buiten, "imali smo brojne glasine i nepotvrđena viđenja, ali je ovo prva naučna opservacija prisutnosti velike bijele u španskim vodama. U ovom historijskom događaju, deset naučnika iz pet zemalja je ajkulu fotografiralo, snimilo i posmatralo."

U Mediteranu živi 47 različitih vrsta morskih pasa, a među njima je i velika bijela - ova ajkula, uz bik i tigar ajkulu, jedina će napasti čovjeka bez provokacije.

Podsjetimo i da je prošle sedmice velika bijela uočena i u britanskim vodama, a britanski naučnici snimili su 4.5 dugačku morsku lisicu (također ajkulu) kako iskače u blizini Lyme Baya, pored čamca punog turista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije