Adligat / Da li je bio u sukobu s Pupinom: Pronađena izgubljena Teslina pisma

06. 03. 2019. u 21:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle, za koja se mislilo da su izgubljena, a riječ je o pismima koja je naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u New Yorku, potvrdili su u Adligatu.

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga posjeti u bolnici, a pronađena su prije nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača Adligata) i časopisa Nedeljnik.

Prema riječima Viktora Lazića, osnivača Adligata, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

“Pisma na više načina mijenjaju poznatu historiju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri mjeseca prije Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što prije sretnu”, kaže Lazić.

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama Adligata od ponedjeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

NEMA KOMENTARA