Pronađena ptica koja je nebom letjela prije četiri milenija

Radiosarajevo.ba
Pronađena ptica koja je nebom letjela prije četiri milenija
Smrznut, savršeno očuvan, 4.200 godina star drozd pronađen je u Norveškoj. Ptica čije starost je utvrđena ugljeničnim testovima, secirana je kako bi se utvrdilo da li su njeni unutrašnji organi uspjeli izdržati test vremena.

Drozda je otkrio službenik Norveške agencije za nadgledanje prirode, na ivici jednog snježnog smeta u planinama Opdal, izjavio je Jorgen Rosvold, istraživač Norveškog univerziteta nauke i tehnologije iz Trondhajma.

"To je apsolutno fantastično otkriće! Nikada do sada nismo zavirili u 4.000 godina star organizam da vidimo kako izgleda iznutra", rekao je on.

Istraživači su prvobitno vjerovali da ptica nije starija više od nekoliko stotina godina, da bi potom otkrili da je norveškim nebom letjela pre nekoliko milenija. Oni vjeruju i da je pticu ulovio i ubio žderavac ili lisica.

"Znamo da ždaravci koriste led da skladište hranu tokom ljeta. Moguće je da je ovaj drozd bio na taj način sakriven u led, ali da ga žderavac poslije nije mogao naći", kaže Rosvold.

Ispitivanja su otkrila da su brojni organi ptice, kao naprimjer srce i jetra, potpuno netaknuti, što bi moglo omogućiti uvid u uvjete života u Norveškoj prije toliko mnogo godina.

"Netaknuti organi nam pružaju mogućnost da provedemo testove čiji rezultati će nam pružiti uvid u stanje životne sredine u vrijeme smrti ptice", zaključio je Jorgen Rosvold.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije