Pronađen grob sa čamcem iz vikinškog doba

0
Radiosarajevo.ba
Pronađen grob sa čamcem iz vikinškog doba
Foto: 9GAG / Veliko otkriće

Arheolozi koji su iskopali tržni trg u Trondheimu, u Norveškoj, otkrili su ostatke grobnice čamca i moguće ljudske ostatke koji datiraju otprilike u vrijeme kada su Vikinzi počeli istraživati i vršiti pljačku u Europi.

Brod je bio dug najmanje 4 metra i bio je ukopan u zemlju u smjeru otprilike sjever-jug, navode arheolozi iz Norveškog instituta za kulturnu baštinu (NIKU). Nije jasno zašto je brod bio orjentisan u smjeru sjever-jug.

"Iako drvo s čamca nije bilo netaknuto, arheolozi su pronašli čavle i hrđe koje su im omogućile da potvrde da je pokopani objekt u stvari čamac", rekao je arheolog NIKU-a Ian Reed u izjavi.

U čamcu su našli i dvije duge kosti. Kako kosti nisu dobro očuvane, znanstvenici će izraditi DNK testove kako bi potvrdili da su posmrtni ostaci ljudi. Ako jesu, testovi mogu otkriti više informacija o osobi koja je tamo sahranjena.

State Department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

State Department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

Pored jedne od kostiju pronađen je komad bronze i šta bi mogli biti ostaci grobnih predmeta. Otkriveni su i komad žlice i dio ključa koji bi otvorio škrinju, kažu arheolozi.

Čamac vjerovatno datira negdje između sedmog i desetog stoljeća, otprilike u vrijeme kada su Vikinzi počeli istraživati sjeverni Atlantik i Europu, ponekad upućujući racije i koloniziranje stranaka na obalu. Zašto su Vikinzi počeli istraživati i siliti na široke razmjere, izvor je rasprave, a jedna teorija sugerira nedostatak mladih žena.

Za to vrijeme, Vikinzi su također istraživali i kolonizirali Island i Grenland te osnovali kratkotrajno naselje u Newfoundlandu. Istraživali su i kanadski Arktik, Labrador i tajanstveno mjesto u Sjevernoj Americi pod nazivom "Vinland", gdje je navodno raslo grožđe.

Općina Trondheim i Norveška uprava za kulturnu baštinu financirali su arheološka istraživanja koja su otkrila pokop broda, prenosi wordssidekick.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije