Prodaja oružja i skandali: Samo jedan američki predsjednik nije bio pod istragom

Radiosarajevo.ba
Prodaja oružja i skandali: Samo jedan američki predsjednik nije bio pod istragom
Wikipedia / Jimmy Carter
Bivši predsjednik Barack Obama je jedini predsjednik od Richard Nixona koji nije bio pod istragom tokom mandata. Svi ostali, uključujući i aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa koji je pod istragom zbog veza sa Rusijom, bili su predmet istražitelja.

Povodi su bili različiti – od prodaje oružja do seksualnih afera.

Jimmy Carter

Jimmy Carter - undefined

Predsednik Carter došao je pod lupu javnosti 1979. godine zbog sumnjivih kredita koje je njegova porodica dobila za potrebe posla sa kikirikijem. Sumnjalo se da je možda Carter dio tih sredstava koristio za kampanju 1976. godine. Nakon sedmomjesečne istrage, zaključeno je da nema osnova za krivično gonjenje.

Ronald Reagan

Ronald Reagan - undefined

Reaganovo predsjedavanje obilježilo je nekoliko skandala od koji je najveći bio afera Iran-Kontra 1986. godine. Njegova administracija tajno je prodavala oružje Iranu, koji je u to vrijeme bio u ratu sa Irakom, a novac od prodaje oružja korišten je (zaobilazeći tadašnje američke zakone) da bi se podržavali gerilci u Nikaragvi. Plan je bio i da se poboljšaju diplomatski odnosi sa Iranom i time obezbjedi oslobađanje američkih talaca koje je u Libanu držalo Hezbolah, blisko povezan sa iranskim vođom ajatolahom Homeinijem. Iako je bio pod istragom, Regan je uspio je da uvjeri američku javnost da nije znao za postupke svojih potčinjenih.

George H. W. Bush

George H. W. Bush - undefined

Bushowa administracija bila je pod nadzorom kada je nekoliko zvaničnika optuženo da su obezbijedili tajni kanal za snabdijevanje Iraka oružjem i tehnologijom tokom rata u Iranu i Iraku 1992. godine. Takođe, nekoliko federalnih zvaničnika posebno su optuženi za korupciju u vezi sa njihovim poslovanjem sa jednom bankom u Italiji. U oba slučaja utvrđeno je da ni jedan prekršaj nije počinjen.

Bill Clinton

Bill Clinton - undefined

Clinton je ostao poznat po seksusalnoj aferi sa  Monicom Lewinsky, tada 22-godišnjom službenicom u Beloj kući. Lewinsky je u početku negirala da je bilo seksualnih kontakata, međutim u kasnijim svedočenjem, najviše zahvaljujući čuvenoj plavoj haljini s tragovima sperme, potvrdila je vezu. Clinton se pravdao time da je smatrao da oralni seks ne spada pod seksualne odnose. Tokom skandala sa Lewinsky u javnost je isplivalo nekoliko afera u kojima je Clinton optuživan za seksualno uznemiravanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije