Pročitajte pjesmu 'najgoreg pjesnika na svijetu'

Radiosarajevo.ba
Pročitajte pjesmu 'najgoreg pjesnika na svijetu'


Škotski pjesnik William McGonagall, koji je živio i radio u 19. stoljeću, pisao je poeziju toliko lošu i prezrenu da ga je publika gađala trulim ribama, ali ipak je dočekao da se "zadnji smije": očekuje se da će njegova neobjavljena pjesma na londonskoj aukciji dostići cijenu od 3.000 funti, pišu Nezavisne.com.

Jedna od rijetkih neobjavljenih pjesama ozloglašenog spisatelja koji je zaradio laskavu titulu "najgoreg pjesnika na svijetu" dospjela je tako do prodaje.

McGonagall, koji se osim u pisanju okušao i u glumi, objavio je za života 200 pjesama.

Reakcije publike na njegove nastupe varirale su od euforične naklonosti i burnog smijeha do zviždanja i ismijavanja. Njegove zbirke poezije i dalje se štampaju te je često citiran, i to desetljećima nakon što su u zaborav pali njegovi neusporedivo talentovaniji suvremenici.

Kritičari su optuživali McGonagalla, najpoznatijeg po pjesmi "The Tay Bridge Disaster", da se oglušio na poetsku metaforu te da je ritam njegovih djela toliko neprikladan mediju da je u završnici rezultirao nenamjerno zabavnim poetskim djelima.

Pjesmu "Lines, In Praise of The Royal Marriage" napisao je 6. maja 1893. kako bi proslavio sklapanje braka Georgea Alberta, budućeg kralja Georgea V i princeze Victorije Mary od Tecka.

Rukom napisana pjesma vlasništvo je kolekcionara poezije Roya Davidsa. Očekuje se da će dostići cijenu od 3.000 funti na londonskoj aukciji u martu.

Prosudite sami:

In Praise of the Royal Marriage

God bless, the lovely, and sweet Princess May, Also, the Duke of York, so handsome and gay.

Long life, and happiness to them, in married life.

May they always, be prosperous and free from strife.

May their hearts, always be full of glee. And, be kind, to each other, and ne'er disagree.

And, may the demon, discontent, never mar their happiness.

And, my God, be their comforter, in time of distress...

And, if they have children, may they grow grace.

And, be an honour, to the royal race. Of the empress of India, and Great Britain"s Queen. Who is faithful to her subjects, and ever has been.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije