Problemi s imenom: Češka, Čehoslovačka ili Čečenija?

Radiosarajevo.ba
Problemi s imenom: Češka, Čehoslovačka ili Čečenija?

Sve je počelo kad je jedan bivši agent CIA-e, nakon što su napadači na maraton u Bostonu identifikovani kao Čečeni, pomiješao Češku i Čečeniju, pa evropsku državu s najviše ateista proglasio islamskom republikom, a za napadaša Dzokhara Tsarnaeva dodao da je dobio ime po prvom češkom predsjedniku, umjesto po nekadašnjem čečenskom vođi Dzokharu Dudayevu.

Zabuna je dobila tolike razmjere da je reagovao i sam ambasador Češke pri Sjedinjenim Američkim Državama, koji je u saopštenju pojasnio da Češka nije Čečenija.

Uslijedio je haos na društvenim mrežama, pa je tako dio online zajednice pokazao zavidno nepoznavanje geografije, pitajući se gdje je uopšte ta Čehoslovačka, šta je Amerika ikad nažao učinila Češkoj da im tako vraćaju, a bilo je i poziva na bombardovanje Praga. Drugi su, očekivano, uzvratili šalama i pošalicama na njihov račun.

Tumblr blog Public Shaming se potrudio da pronađe najzanimljivije Tweetove korisnika koji čak ni naknadno nisu izbrisali svoje postove koji idu u prilog poslovičnom američkom nepoznavanju geografskih dužina i širina naše planete.

U fotogaleriji pogledajte najzanimljivije među njima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije