Prizori iz Sudana rasplakali svijet: Jadni, zatvoreni i bolesni lavovi umiru od gladi

Radiosarajevo.ba
Prizori iz Sudana rasplakali svijet: Jadni, zatvoreni i bolesni lavovi umiru od gladi
Foto: Unilad / Kraljevi džungle umiru u bijedi

Zastrašujuće fotografije iz zoološkog vrta u Sudanu, koje obilaze svijet putem društvenih mreža, prikazuju lavove, tako jezivo mršave da im kosti doslovno probijaju kožu...

Životinje, koje smatramo "kraljevima džungle", nalaze se u jadnom stanju u zoološkom vrtu Al-Qureshi u Khartoumu, glavnom gradu Sudana, a zbog velike ekonomske krize u ovoj zemlji, lavovi nisu jeli, ni primili lijekove već sedmicama.

Prema navodima svjetskih medija, jedan od pet lavova jučer je uginuo...

Očajna javnost pokrenula je veliku kampanja na internetu da se velike mačke urgentno sklone iz jadnog zoološkog vrta prije nego što svi umru od gladi. Kampanju je na Facebooku pokrenuo Osman Salih, koji je napisao:

"Ja sam duboko potresen onim što sam vidio u zoo vrtu. Njihove kosti probijaju kroz kožu. Pozivam sve koji mogu da im pomognu."

Britanski The Sun citira izjavu menadžerice ovog zoo vrsta Essamelddine Hajjar koja kaže da hranu često kupuju od svog novca, dok je Moataz Mahmoud, koji se brine o lavovima, otkrio da su svi bolesni i da je pitanje dana, ako ne i sata, kada će svi nestati...

Kada su novinari otišli u posjetu parku, jedan od lavova je bio zavezan užetom i priključen na infuziju. Guardian javlja da se trulo meso, prekriveno muhama, nalazi u blizini svih kaveza...

Afrički lavovi "ranjiva" su vrsta, a njihova populacija smanjila se za 43 posto u periodu od 1993. do 2014. Danas ih ima manje od 20 hiljada. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije