Pripremite svog psa za -30

Radiosarajevo.ba
Pripremite svog psa za -30

Iako imaju dlaku, psima hladnoća pada podjednako teško kao i ljudima. Budući da su vjetroviti dani već počeli, a za predstojeću zimu najavljene su temperature do 30 stepeni ispod nule, neophodno je da se posebno pobrinete i za zdravlje svog četvoronožnog ljubimca.

Ako kupate psa na niskoj temperaturi, obavezno ga dobro osušite. Održavajte dlaku u dobrom stanju, jer raščešljana i čista dlaka osigurava bolju izolaciju. Psi koji zimu provode u dvorištu zahtijevaju redovno češljanje i četkanje, jer će im samo tako dlaka pružiti dobru izolaciju i zaštitu od hladnoće. Tokom zime češće se stvaraju čvorovi dlake koji bitno utiču na izolaciju.


U slučaju da imate dvorište i da ljubimca držite u njemu, morate mu obezbjediti odgovarajući smještaj. Kućica treba da bude postavljena tako da psu omogućava dobru preglednost čitavog dvorišta. Smještaj treba da bude prilagođen veličini odraslog psa, ali to nikako ne znači da treba da bude prevelik, jer će pas sopstvenom toplotom lakše zagrijati manji prostor, savjetuje Blic.rs.

Pasmine koje najbolje podnose zimu

- Sibirski haski - Ovaj pas je stoljećima vukao sanke na Arktiku
- Chow Chow - Debelo paperjasto krzno štiti ga od hladnoće
- Anatolijski ovčar - Naviknut na loše vremenske uslove
- Samojed - Pas snježnog krzna također je vukao sanke
- Akita - Japanski pas je nekada lovio medvjede u šumama


Čak i tokom jeseni i zime postoji mogućnost da pas dehidrira. Voda u posudi na niskim temperaturama brzo će se zalediti, a lizanjem snijega ili leda pas ne može dobiti neophodnu tečnost za svoj organizam.

Kada je riječ o ishrani pasa na niskim temperaturama, ona mora biti kvalitetna i bogatija kalorijama, čime će se osigurati energija za održavanje tjelesne temperature. Imajte u vidu da je antifriz, koji je zimi u upotrebi, smrtonosan za pse, a veoma ih privlači mirisom i ukusom.

I, naravno, pogotovo kad su u pitanju manje pasmine, tu su nezaobilazni kaputi i džemperi za pse koji će ih zaštiti od hladnoće, a danas u ponudi možete naći one različitih veličina, oblika i materijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije