Preslatko: Ovaj papagaj poznaje 14 različitih plesnih poteza

Radiosarajevo.ba
Preslatko: Ovaj papagaj poznaje 14 različitih plesnih poteza
Foto: Sky News / Papagaj Grudva

Papagaj po imenu Grudva (Snowball) može plesati na 14 različitih načina, a posebno mu prijaju pjesme iz 1980-tih godina.

Kako piše Sky News, papagaj nikada nije išao na školu plesa, a viđen je kako izvodi “headbanging” u stilu najvećih heavy metal grupa, ljulja sa jedne na drugu stranu, podiže nogu i lupa nogama.

Naučnici iz SAD-a vjeruju da ovaj papagaj vrši spontane pokrete reagirajući na muziku, i da ples nije samo ograničen na ljude.

Naučnici vjeruju da melodija stvara određena stanja u mozgu ove životinje.

Ova vrsta papagaja je jedna od 21 vrste koja može naučiti govoriti, a njihov mozak posjeduje snažnu povezanost sa zvukovima.

Naučnici koji su pisali za magazin Current Biology su kazali da je ključno pitanje kako je papagaj Grudva stekao vještine plesa. Postoji mogućnost da neki potezi oslikavaju kreativnost kod ovog papagaja.

“Grudva ne pleše zbog hrane ili da bi se parila. Umjesto toga ples predstavlja neku vrsu društvenog ponašanja vjerovatno da bi papagaj bio u nekoj interakciji sa ljudima koji se brinu o njemu”, ocjenjuju naučnici.

Papagaj je postao YouTube senzacija kada je imao 12 godina, nakon što su snimljeni video sadržaji o njemu 2008. godine.

Video sadržaji imali su milionski broj pregleda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije