Preminuo "Čovjek iz rupe", posljednji član nepoznatog brazilskog plemena

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo "Čovjek iz rupe", posljednji član nepoznatog brazilskog plemena
Foto: PrtScr / Niko nije znao ime ovog čovjeka

Posljednji preostali član nekontaktiranog brazilskog domorodačkog plemena je preminuo, saopćila je brazilska Agencija za zaštitu domorodačkog stanovništva Funai.

Poznat kao "Čovjek iz rupe", živio je u potpunoj izolaciji posljednjih 26 godina na starosjedilačkoj zemlji Tanaru, duboko u brazilskoj Amazoni u državi Rondonia.

Nadimak je dobio zbog svoje navike da pravi duboke rupe za hvatanje životinja i za skrivanje u njima.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Čovjek se opirao svim pokušajima da se s njim kontaktira, iako su ga vlasti nastavile nadzirati izdaleka, povremeno mu ostavljajući zalihe.

Survival International je rekao da je ostatak njegovog plemena istrijebljen u nekoliko napada od 1970-ih, uglavnom od strane uzgajivača stoke i otimača zemlje.

"Nijedan autsajder nije znao ime ovog čovjeka, pa čak ni mnogo o njegovom plemenu - a s njegovom smrću genocid nad njegovim narodom je završen", rekla je Fiona Watson, voditeljica istraživanja Funaija.

"Jer ovo je doista bio genocid - namjerno brisanje cijelog naroda od strane stočara gladnih zemlje i bogatstva."

Dužnosnici Funaija su 23. augusta pronašli tijelo ovog muškarca kako leži u visećoj mreži u kolibi. Nije bilo znakova borbe, nasilja ili prisutnosti drugih ljudi na tom području.

Preminuo je prirodnom smrću, a njegovo će tijelo biti podvrgnuto forenzičkom vještačenju Federalne policije.

Posljednji poznati video "Čovjeka iz rupe" objavio je Funai 2018., a na njemu se činilo kako hakira drvo alatom nalik na sjekiru.

Survival International je saopćio da su njegovi napušteni kampovi ostavili tragove njegovog načina života - sadio je usjeve, uključujući kukuruz i papaju, i pravio kuće od slame i slame.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije