Poznati meteorolog Zoran Vakula otkrio kakva nas prognoza očekuje tokom ovog ljeta

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog Zoran Vakula otkrio kakva nas prognoza očekuje tokom ovog ljeta
Foto: Šibenik.in / Zoran Vakula

Proljeće je ove godine imalo sva obilježja proljetnog vremena - od hladnoće, mrazova pa i snijega u višem gorju, do promjenjivog vremena s čestom pa i obilnom kišom te jakim vjetrom, ali i kraćim stabilnim situacijama s mnogima ugodnom proljetnom toplinom.

Ova posljednja obilježja nisu bila toliko česta i vjerojatno će proljeće 2023. godine zbog toga mnogima ostati u ne odveć ugodnom sjećanju.

Maj - većinom prosječne temperature te od "normalan" do 'ekstremno kišan'

Promjenjivo i povremeno kišno vrijeme iz aprila nastavilo se i u maju, čak uz mjestimične nove rekordne majske količine oborine, primjerice u Gračacu. Nažalost, pritom je bilo i poplava.

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Naime, već se zimi tlo dosta zasitilo vlagom pa je tokom maja došlo do potpunog zasićenja. Voda više nije mogla ulaziti u tlo pa se zadržavala i otjecala po površini povećavajući razine vodenih tokova, piše HRT u tekstu meteorologa Krunoslava Mikeca i Zorana Vakule.

Sve se to događalo zbog prestanka uobičajenog zonalnog strujanja zapad - istok. Anticiklona se zadržavala nad zapadnom Europom i Atlantskim oceanom, a iznad Hrvatske i šire okolice dominirala je ciklonalna aktivnost uz česti dotok vlažnog zraka s jugozapada i juga. Zanimljivo je primijetiti kako, unatoč prevladavajućem dojmu, statistički gledano maj nije bio puno hladniji od prosjeka.

Štoviše, ponegdje je bio čak i malo topliji, i to zbog nedostatka noćnog i jutarnjeg ohlađivanja. Stoga je srednja mjesečna najniža temperatura zraka bila osjetno viša od prosjeka. No, na dojam mnogih više djeluje najviša dnevna temperatura, koja je u većem dijelu mjeseca bila niža od srednjaka.

Djelomično ostvarena prognoza za proljeće

Inače, dugoročna prognoza za proljeće najavila je kišno vrijeme, i to posebno u dijelu travnja i svibnja, no što se temperature tiče, može se reći da je podbacila jer je davala povećanu vjerojatnost da svaki od tri proljetna mjeseca bude topliji od prosjeka.

Nedim Sladić komentirao ljetnu prognozu AccuWeathera: 'Ono od čega sam strijepio...'

Nedim Sladić komentirao ljetnu prognozu AccuWeathera: 'Ono od čega sam strijepio...'

Prognoza za ljeto

Imajući to u vidu, treba pažljivo interpretirati dugoročne prognoze za ljeto koje su se već pojavile u raznim medijima i na različitim meteorološkim servisima.

Stručnjaci DHMZ-a svoju su objavili uobičajeno, potkraj maja, u kojoj navode za srednju sezonsku temperaturu zraka, između ostalog:

"... klimatološko ljeto bit će toplije od prosjeka uz veliku, na Jadranu i vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze...", te za oborinu: "... ukupna sezonska količina padavina predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze...".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije