Poznati bloger Kristijan Iličić objavio snimak: "Stati na rub ovog kratera suočava sa prolaznošću"

0
Radiosarajevo.ba
Poznati bloger Kristijan Iličić objavio snimak: "Stati na rub ovog kratera suočava sa prolaznošću"
Foto: YouTube / Kristijan Iličić posjetio Turkmenistan

Kristijan Iličić je hrvatski bloger koji putuje po svijetu i kreira zanimljiv sadržaj o zemljama u svijetu koje nisu opće poznate destinacije na našim prostorima.

Ovaj put je na njegovoj listi tih zemalja bio Turkemenistan za koji je imao problema da dobije turističku vizu, a posjetio je i famozna Vrata pakla koja se nalaze u ovoj državi.

U svojoj objavi Kristijan Iličić je objavio da su "Vrata pakla, poznata i kao krater Darvaza, jedno su od najspektakularnijih prirodnih čuda na svijetu, smješteno usred pustinje Karakum u Turkmenistanu. Ovaj gorući krater, promjera 70 metara i dubine 30 metara, već više od pola stoljeća neprestano plamti, stvarajući fascinantan i gotovo nadrealan prizor. Zbog toga je i ta cijela simbolika u mom videu vezana za "pakao".

Dodik kao lik iz Alan Forda: 'Nismo izgubili Banju Luku, samo je nismo dobili'

Dodik kao lik iz Alan Forda: 'Nismo izgubili Banju Luku, samo je nismo dobili'

Sve je počelo 1971. godine, kada su sovjetski geolozi slučajno otvorili podzemnu šupljinu bogatu prirodnim plinom. Da bi spriječili širenje plina, odlučili su zapaliti plamen, očekujući da će ubrzo ugasiti. Međutim, vatra i dalje gori, neprekidno obasjavajući noćnu pustinju.

Sam prizor ostavlja bez daha, dok plamenovi izbijaju iz dubine zemlje, simbolizirajući snagu prirode koju čovjek ne može kontrolirati. Ovdje se ne radi samo o prirodnom fenomenu, već o metafori nepokorivosti, o stalnoj borbi elemenata koja traje desetljećima. Stajati na rubu ovog kratera, u osami pustinjskih vjetrova, doživljaj je koji vas suočava sa vlastitom prolaznošću i snagom prirode. Vrata pakla su mjesto gdje se susreću zemlja i vatra, stvarajući prizor koji nosi osjećaj poštovanja i zadivljenosti."

Kristijanov put do "Vrata pakla": Bloger otkrio tajne ove zemlje, morao promijeniti i državljanstvo

Kristijanov put do "Vrata pakla": Bloger otkrio tajne ove zemlje, morao promijeniti i državljanstvo

O Turkmenistanu je rekao da je "zemlja mitova i predrasuda, a ne najbizarnija država na svijetu!Čuli ste da su ulice prazne, da nema pasa, da je zabranjeno imati bradu? Da nema interneta ni WiFi-a? Istina je zapravo daleko od toga. Turkmenistan je zemlja o kojoj kruži mnogo netačnih informacija i predrasuda. Napokon sam ovdje i donosim vam svoju priču iz prve ruke. U ovom videu vidjet ćete kratku stvarnu sliku, a nastavak vas očekuje u storijima. Pogledajte video od početka do kraja i sami prosudite. Turkmenistan je više od misterije, to je mjesto koje morate doživjeti da biste zaista razumjeli."

Vrata Pakla - Turkmenistan

Vrata pakla, poznata i kao krater Darvaza, jedno su od najspektakularnijih prirodnih čuda na svijetu, smješteno usred pustinje Karakum u Turkmenistanu. Ovaj gorući krater, promjera 70 metara i dubine 30 metara, već više od pola stoljeća neprestano plamti, stvarajući fascinantan i gotovo nadrealan prizor. Zbog toga je i ta cijela simbolika u mom videu vezana za "pakao". Sve je počelo 1971. godine, kada su sovjetski geolozi slučajno otvorili podzemnu šupljinu bogatu prirodnim plinom. Da bi spriječili širenje plina, odlučili su zapaliti plamen, očekujući da će ubrzo ugasiti. Međutim, vatra i dalje gori, neprekidno obasjavajući noćnu pustinju. Sam prizor ostavlja bez daha, dok plamenovi izbijaju iz dubine zemlje, simbolizirajući snagu prirode koju čovjek ne može kontrolirati. Ovdje se ne radi samo o prirodnom fenomenu, već o metafori nepokorivosti, o stalnoj borbi elemenata koja traje desetljećima. Stajati na rubu ovog kratera, u osami pustinjskih vjetrova, doživljaj je koji vas suočava sa vlastitom prolaznošću i snagom prirode. Vrata pakla su mjesto gdje se susreću zemlja i vatra, stvarajući prizor koji nosi osjećaj poštovanja i zadivljenosti. #Turkmenistan #ExploreTurkmenistan #DiscoverTurkmenistan #TravelTurkmenistan #OffTheBeatenPath #EveryCountryIntheworld #Darvaza #Darwaza #Türkmenistan #Turkmenistan🇹🇲 #Türkmenistan🇹🇲

Posted by Kristijan Iličić on Wednesday, September 18, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije