Na svijetu postoji samo sedam žena kojima je dopušteno ne nositi crno pred Papom

1
Radiosarajevo.ba
Na svijetu postoji samo sedam žena kojima je dopušteno ne nositi crno pred Papom
FOTO: Screenshot / Kralj Filip i Kraljica Leticija

Sanja Musić Milanović danas je sa suprugom Zoranom Milanovićem, inače hrvatskim predsjednikom, došla na privatnu audijenciju kod pape Franje.

Supruga hrvatskog predsjednika za susret s Papom odabrala je crninu jer tako nalaže strogi protokol u Vatikanu.

Sanja je obukla decentnu crnu haljinu dužine ispod koljena, tamne čarape i crne cipele, a od nakita je nosila moderni crni prsten.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Sve žene koje dolaze na privatnu audijenciju kod Pape bi, prema protokolu, morale nositi crninu i veo. Veo ne moraju nositi ako imaju kratku kosu, piše Index.hr.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović u posjeti kod pape Franje - undefined

FOTO: Screenshot: Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović u posjeti kod pape Franje

Ipak, trenutno postoji sedam žena na svijetu koje pred Papom ne moraju nositi crninu i njima je dopušteno da se pred Papom pojave u bijelom.

Ta povlastica se zove "le privilege du blanc" na francuskom jeziku ili "il privilegio del bianco" na talijanskom, a koriste je katoličke kraljice i princeze.

"Privilegiju bijelog" trenutno mogu koristiti princeze, vojvotkinje i kraljice: Charlene od Monaca, velika vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, dvije belgijske kraljice (Matilde, supruga kralja Filipa i Paola, njegova majka), dvije španske kraljice (Leticija, supruga kralja Filipa i Sofija, njegova majka) i Marina, princeza od Napulja.

Kralj Filip i Kraljica Leticija - undefined

FOTO: Screenshot: Kralj Filip i Kraljica Leticija

Privilegija se ne odobrava ženama svih katoličkih monarha ili ženama nekatoličkih monarha. Iako su katolkinje, privilegija se ne odobrava suprugama kralja Lesota ili supruzi princa od Lihtenštajna. Također, do 2013. ovo pravo nije odobravano supruzi princa Monaka.

Privilegija se ne odobrava ni kraljici Maksimi od Nizozemske, koja je katolička supruga protestantskog kralja Vilima Aleksandra.

Kraljica Elizabeta nekoliko se puta sastala s papom bez crnine, ali se to događalo na neformalnim sastancima.

Kolinda Grabar Kitarović i papa Franjo - undefined

FOTO: Screenshot: Kolinda Grabar Kitarović i papa Franjo

Pravilo crne haljine i vela poštovala je većina žena državnika i političarki koje su se susrele s papom, a između ostalih i Kolinda Grabar-Kitarović i bivše prve dame Michelle Obama i Melania Trump.

Ipak, posljednjih godina to pravilo je malo "olabavilo", piše britanski Telegraph, pa su se primjerice Angela Merkel, Camilla Parker Bowles pa čak i supruga bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Sanja, pred papom pojavile bez pokrivala za glavu, a neke od njih nisu bile ni u crnini.

Da je još donedavno vrijedilo strogo pravilo, govori i činjenica da je Camilla još 2009. godine, kada je papu posjetila prvi put, bila u crnini i s velom preko glave, a tek se 2017. godine "ohrabrila" i pojavila u bež izdanju, bez pokrivala za glavu.

I princeza Diana je za svoje susrete s papom Ivanom Pavlom II. uvijek nosila odjeću propisanu protokolom.

Princeza Diana i papa Ivan Pavao II - undefined

FOTO: Screenshot: Princeza Diana i papa Ivan Pavao II

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije