Sam u džungli 22 godine: Snimljen posljednji preživjeli član nestalog plemena

Radiosarajevo.ba
Sam u džungli 22 godine: Snimljen posljednji preživjeli član nestalog plemena

Poslednji poznati preživjeli iz jednog  amazonskog plemena koje su ubili farmeri  uhvaćen je okom kamere nakon 22 godine otkako živi sam u džungli. Ovaj posljednji preživjeli poznat je i kao „Čovjek u rupi“, a snimili su ga na videu vladini zvaničnici u brazilskoj Rondoniji.

Viđen je polugol kako cijepa drvo. Dio džungle gdje je viđen ima papaje i kukuruz, a nastamba mu je napravljena od drveta.

Istraživači su ga prvi put ugledali u džungli 1996., a lice mi je snimljeno prvi put 1998. Misli se da tamo živi sam 22 godine, da mu je oko 50 godina i da vrijeme provodi loveći svinje, ptice i majmune pomoću luka i strijele, piše Guardian.

Istraživači vjeruju da je ostavljen sam kada su ostatak članova njegovog plemena ubili farmeri tokom napada. Funai, brazilska vladina agencija za domoroce, ima stroga pravila pri limitiranju interakcije sa izoliranim plemenima. Tako da ne znaju njegovo ime i koje je njegovo pleme bilo.

Njegovo ponašanje se motri još od 1996. godine, ali je snimljen samo jednom ranije – u brazilskom dokumentarcu Corumbiara iz 1998. Redovno se provjerava da li je živ, te ga pritom pronalaze kako kopa rupe u zemlji. Upravo zbog toga je i dobio nadimak. Razlog tome je, pretpostavlja se, da zarobi životinje ili da se sakrije.

Nevladina organizacija Survival International navodi da je uspio da se drži postrani i van civilizacije na svojoj zemlji koju žele mnogi grabljivci i farmeri. Iz agencije Funai navode da vjeruju da je u brazilskom Amazonu 113 plemena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije