Posljednje riječi osuđenika na smrt...

Radiosarajevo.ba
Posljednje riječi osuđenika na smrt...
/ Vintage News/Gary Gilmore
Pročitajte neke od posljednjih riječi osuđenika na smrt po kojima su ostali zauvijek upamćeni.

Gary Gilmore

Osuđenik Gary Gilmore je u ljeto 1976. godine ubio dvije osobe, te je osuđen na smrt. Imao je pravo da bira hoće li biti obješen ili strijeljan

Smaknut je 17. januara 1977. godine u Utahu. Noć prije, tražio je da se okupe nnjegovi prijatelji i porodica, a njegov ujak Vern Daico priznao je kako je prošvercovao tri bčice viskija koje je Gary popio.

Ujutro je svezan za stolicu, vreće sa pjeskom su postavljene za njega da zadrže metke. Kada su ga pitali ima li šta reći na kraju, izgovorio je:  Let’s do it.

Dan Wieden tvrdi kako je osmislio slogan za Nike “Just Do It” prema Garyjevom citatu.

James D. French

James D. French, američki kriminalac koji je posljednji smaknut u američkoj državi Oklahoma, već je bio u zatvoru na doživotnoj robiji zbog ubistva motoriste. No, iako je htio, plašio se izvršiti samoubistvo, pa je stoga ubio  cimera u ćeliji, kako bi državu primorao da ga ubije.

Njegove posljednje riječi, pred smaknuće električnom stolicom: Šta mislite o ovom naslovu - French Fries! (Prženi French).

Jimmy L. Glass

Jimmy L. Glass, također osuđeni ubica, smaknut je na električnoj stolici 1987. godine u Louisiani. Već je imao kriminalni dosje, zbog kojeg je završio u zatvoru, no nakon bjekstva sa cimerom Jimmyjem Wingom 1982. godine, ubio je bračni par Newtona i Erlene Brown, piše Vintage news.

Posljednje riječi: Radije bih pecao.

George Appell

George Appell smaknut je na električnoj stolici u New Yorku 1928. godine. Njegove riječi su bile: Pa gospodo, uskoro ćete vidjeti pečenu jabuku. (baked Appell  / Igra riječima).

Vincent Gutierrez

Vincent Gutierrez pogubljen je 2007. godine smrtonosnom inekcijom. Vjerovalo se da je patio od bipolarnog poremećaja, a njegove posljednje riječi su glasile:

”Volio bih svima da kažem da mi je žao zbog svega što se desilo. Moja greška. Volio bih i da zahvalim svima koji su bili sa mnom sve ove godine. Sestri Doris, mojoj majci, braći, ocu, . . . Volim vas sve. Gdje je onaj moj dvojnik kad mi stvarno treba?”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije