Turistima poštom vraćaju smeće koje ostave

1
Radiosarajevo.ba
Turistima poštom vraćaju smeće koje ostave
Foto: Facebook / Tajland

Ako bacate smeće u ovom tajlandskom nacionalnom parku, vaše smeće će vam se jednostavno vratiti.

Ne, neće vas proganjati već će biti poslano u vaš dom kao podsjetnik da je bolje da počistite za sobom kada ste u prirodi.

Vlasti popularnog nacionalnog parka Khao Yai u blizini Bangkoka počet će slati smeće natrag onima koji ga ostavljaju, rekao je tajlandski ministar zaštite okoliša.

Prestupnici će također biti registrovani u policiji, piše BBC.

Posjetitelji parka moraju se registrirati sa svojim adresama, što olakšava čuvarima da ih pronađu ako ostave smeće iza sebe.

Ministar zaštite okoliša Varawut Silpa-archa objavio je na svom Facebook profilu slike smeća prikupljenih u kartonskim paketima spremnim za otpremu.

"Vaše smeće - vratit ćemo vam ga", upozorava pošta podsjećajući ljude da je smeće u nacionalnom parku prekršaj kažnjiv do pet godina zatvora i pozamašnom novčanom kaznom.

Uz prazne plastične boce, limenke i omote od čipsa, kutija sa slike postavljene na ministrovom profilu sadrži i prilično pristojnu napomenu: "Zaboravili ste ove stvari u nacionalnom parku Khao Yai".

Vlasti parka kažu da ostaci smeća mogu biti posebno opasni za životinje koje ga mogu pokušati jesti.

Nacionalni park Khao Yai prostire se na više od 2.000 kvadratnih kilometara i vrlo je popularan među planinarima. To je najstariji nacionalni park na Tajlandu i poznat po svojim vodopadima, životinjama i krajoliku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije