Pokušajte prevesti: Ljubavno pismo žene koja nije znala pisati

Radiosarajevo.ba
Pokušajte prevesti: Ljubavno pismo žene koja nije znala pisati

Prije Skypea, Vibera, ili uopće interneta, poslati nekome dalekom pismo bilo je mnogo teže. 

Pismo koje je počelo kružiti internetom, navodno je napravila nepismena žena iz Katanije, majka troje djece, svom suprugu koji je radio u Njemačkoj.

Navodno je sicilijanski pisac Gesualdo Bufalino preveo ovo pismo u knjizi La Luce e il Lutto (Light and Grief).  

Predivno slikovito pismo bi glasilo ovako: 

"Moja draga ljubavi, moje srce je namučeno jer si daleko. Širim ti ruke, zajedno s naše troje djece. Svi smo zdravi, ja i dva starija djeteta, dok je najmlađe malo bolesno. Nisi odgovorio na prethodno pismo koje sam poslala; tužna sam zbog toga. Tvoja majka je u bolnici, posjetila sam je. Nisam išla praznih ruku ni sama, da te ne sramotim. Naš srednji sin je išao sa mnom, dok je najstariji čuvao najmlađeg. 

Naše malo polje sam poorala i posijala. Za dva radnika dala sam 150.000 lira. Održani su centralni gradski izbori, glasala sam za Hrišćansku demokratsku stranku, kako je parohija i predložila. Za Srp i Čekić poraz je bio veliki, ponašali su se kao da su umrli. Ali, ko god da je pobijedio, isto je. Za siromašne se ništa ne mijenja - jučer smo kopali i ponovo ćemo kopati sutra. Ubrat ćemo mnogo maslina, ove godine, s našeg drveta masline. Muškarac i dva mladića koje sam unajmila, jednog da obori, druge da pokupe masline sa zemlje, koštali su me 27.000 lira. Potrošila sam 12.000 lira za presu za masline. 

Imam dovoljno ulja da napunim jednu veliku i jednu malu teglu. Mogu da ga prodam po trenutnoj cijeni koja je 1.300 lira za litar. Moja daleka ljubavi, moje srce je s tobom. Božić je blizu, voljela bih da budem s tobom. Primi zagrljaj od mene i naše djece. 

Zbogom, dragi moj; moje srce je tvoje i vjerna sam ti, spojena s tobom baš kao i naša dva prstena", piše Metro.

Naravno, istinitost ovog pisma nije potvrđena, ali u svakom slučaju, vrlo maštovita i tužna priča.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije