Pogledajte šta je Suad snimio u Australiji: "Dao sam mu ime Đuro"

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte šta je Suad snimio u Australiji: "Dao sam mu ime Đuro"
Print Screen / Divovski pauk - Đuro

"Pojavio se jednom na plafonu, tačno iznad glave moje supruge, tad sam ga nazvao Đuro. On je naš kućni ljubimac. Većina Australaca ih ne dira jer love komarce, muhe i druge insekte po kući", rekao je za 24sata.hr Suad koji je rodom iz Siska, a u Australiji živi više od 25 godina

Napominje kako je pauk sve vrijeme u kući i samo mijenja prostorije.

"Poznati su da se vole zadržavati na toplim mjestima", pojašnjava Suad te dodaje da se ovaj pauk može naći u većini australskih kuća pa tako i u njegovoj.

Naime, riječ je o vrsti Huntsman (Pauk lovac) iz porodice Sparassidae, koji su poznati po svojoj brzini i načinu lova. Zbog njihove veličine neki ih nazivaju i divovskim paucima.

Divovski pauk - Đuro - undefined

Screenshot: Divovski pauk - Đuro

Više od hiljadu vrsta Sparassidae nalazi se u najtoplijim regijama svijeta kao što su Australija, Afrika, Azija...

"Ma Đuro je najslađi. Trenutno je negdje odlutao, možda traži partnericu", govori Suad za pauka kojeg je i snimio, a video možete pogledati na OVOM linku.

Sparassidae pauci imaju osam očiju, a noge im mogu narasti i do 30 centimetara. Na nogama imaju prilično istaknute bodlje dok im je ostatak tijela dlakav.

Kod pauka Huntsmana, noge su u prosjeku velike 15 centimetara, a tijelo samo dva centimetra.

Poznato je da mogu nanijeti ozbiljne obrambene ugrize ljudima, a poput većine ostalih, svoj otrov koriste za imobilizaciju plijena.

Suad nije imao takva neugodna iskustva, dapače, jednog je uspio iznijeti van.

"Znate, samo jednom prije 10-ak godina sam njegovog pretka izbacio iz kuće. Polako sam ga uhvatio i spustio na travu u dvorištu, u sekundi je doletjela ptica i odnijela ga. Rekao sam, nikad više...", ispričao je Suad za 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije