Pogledajte na koji način Kinezi održavaju vozače budnima

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte na koji način Kinezi održavaju vozače budnima
Foto: Collage / Kinezi pomoću posebnih svjetala drže vozače budnima

Kineski su cestari osmislili novu metodu, kojom žele održati vozače budnijima toko noćne vožnje autocestom te tako smanjiti broj nesreća.

Snimka jednog se takvog sistema proširila ovih dana društvenom mrežom X, a prikazuje laserski sklop postavljen uz saobraćajnu signalizaciju, koji emitira pulsirajuća raznobojna svjetla.

Video je snimljen na autocesti Qingdao–Yinchuan na sjeveru Kine, a prikazuje živahna laserska svjetla koja kao da lebde iznad vozila.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Ova su svjetla posebno dizajnirana za borbu protiv umora, a snimatelj videa i sam je rekao da su ga ona relativo brzo "revitalizirala" i smanjila mu osjećaj iscrpljenosti tokom dugotrajne noćne vožnje.

Svjetla nemaju efekat stroboskopa niti zasljepljuju vozače, već stvaraju samo raznobojnu "zavjesu" iznad njih. O učinkovitosti ovakvog rješenja vjerovatno ćemo više saznati nekada u budućnosti, kada se analiziraju podaci o nesrećama izazvanima umorom prije i nakon postavljanja "light showa" na tom dijelu autoceste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije