Pogledajte lice čovjeka za kojeg su mislili da je vampir i koji je živio u 18. stoljeću

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte lice čovjeka za kojeg su mislili da je vampir i koji je živio u 18. stoljeću
Foto: Live Science / Lice čovjeka za kojeg su vjerovali da je vampir

Koristeći DNK dokaze, forenzičari su napravili rekonstrukciju lica "vampira" koji je živio tokom 18. stoljeća.

U kasnom 18. stoljeću, muškarac je pokopan u Griswoldu, Connecticut (SAD), s bedrenim kostima poredanim u križ - položaj koji pokazuje da su mještani mislili da je vampir.

Međutim, malo se znalo o njemu. Više od 200 godina kasnije, DNK dokazi otkrili su kako je mogao izgledati. (I da, genetski je bio čovjek.).

Šta su pronašli Nijemci koji su u Bosni tragali za vampirima

Šta su pronašli Nijemci koji su u Bosni tragali za vampirima

Nakon izvođenja DNK analiza, forenzičari iz tvrtke za DNK tehnologiju Parabon NanoLabs sa sjedištem u Virginiji i Laboratorija za identifikaciju DNK oružanih snaga (AFDIL), ogranka vojske SAD, zaključili su da je u vrijeme smrti, preminuli muškarac (poznat kao JB55) imao oko 55 godina i bolovao je od tuberkuloze.

Koristeći softver za 3D rekonstrukciju lica, forenzičar je utvrdio da JB55 vjerojatno ima svijetlu put, smeđe ili oči boje lješnjaka, smeđu ili crnu kosu i nešto pjegica, navodi se u priopćenju.

Na temelju položaja nogu i lubanje u grobu, istraživači sumnjaju da je tijelo u nekom trenutku iskopano i ponovno pokopano, što je praksa koja se često povezuje s vjerovanjem da je neko bio vampir. Historijski gledano, neki su ljudi nekoć mislili da su oni koji su umrli od tuberkuloze zapravo vampiri, navodi se u izjavi.

"Ostaci su pronađeni s uklonjenim bedrenim kostima koja su prekrižena preko prsa", rekla je Ellen Greytak, direktorica bioinformatike u Parabon NanoLabsu i tehnička voditeljica odjela Snapshot Advanced DNA Analysis te organizacije. "Mislili su da tako neće moći hodati i napadati žive."

Kako bi izvršili analizu, forenzičari su izdvojili DNK iz čovjekovih posmrtnih ostataka. Međutim, rad s kostima starim više od dva stoljeća pokazao se izazovnim.

Posmrtni ostaci čovjeka za kojeg se vjerovalo da je vampir
Foto: Live Science: Posmrtni ostaci čovjeka za kojeg se vjerovalo da je vampir

"Kada kosti ostare, s vremenom se razgrađuju i fragmentiraju. Također, kada ostaci stoje u okolišu stotinama godina, DNK iz okoliša iz stvari poput bakterija i gljivica također završi u uzorku. Htjeli smo pokazuju da još uvijek možemo izdvojiti DNK iz ovakvih uzoraka", izjavila je Greytak.

Srbijanska policija u šoku: Muškarac prijavio da mu vampiri dolaze kući

Srbijanska policija u šoku: Muškarac prijavio da mu vampiri dolaze kući

Forenzičari su njegov DNK 'provukli' i kroz internetsku genealošku bazu podataka, utvrdivši da je JB55 zapravo čovjek po imenu John Barber, siromašni farmer. Nadimak JB55 temeljio se na epitafu ispisanom na njegovom lijesu mjedenim čavlima, označavajući njegove inicijale i dob smrti.

Ove sedmice, istraživači će otkriti nova otkrića, uključujući rekonstrukciju lica, na Međunarodnom simpoziju o ljudskoj identifikaciji, koja se održava od 31. oktobra do 3. novembra u Washingtonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije