Pogledajte kako je izgledao prvi shopping centar bivše Jugoslavije

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je izgledao prvi shopping centar bivše Jugoslavije
Foto: Pogledaj.to / Splitski shopping centar "Koteks"

Splitski Koteks bio je prvi pravi šoping-centar u bivšoj Jugoslaviji, a nakon što je svečano otvorio svoja vrata 8. marta 1981. (tačno na Dan žena), u prva dva dana posjetilo ga je nestvarnih 100 hiljada ljudi.

Dvije godine prije u tom je kompleksu otvorena sportska dvorana za potrebe Mediteranskih igara, a nakon "zlatnih" 80-ih godina, devedesete su obilježile rat i privatizacija, što je ostavilo traga i na tom kultnom kompleksu.

Iako je smješten na idealnoj lokaciji, 43 godine nakon svečanog otvaranja može se reći da je kompleks jedva polufunkcionalan. No, u cijelu priču stupio je novi vlasnik, koji bi rekonstrukcijom i renoviranjem objekta, s otvaranjem novih restorana, barova i klubova, pridonio revitalizaciji, obnovi i oživljavanju godinama zapuštenog lokaliteta. Poznati splitski ugostitelji preuzeli su prostore kultnih "Metropolisa" i "Cukarina".

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Što se tiče "Metropolisa", bio je popularno mjesto za izlaske Splićana između 1998. i 2005. godine, kad je zatvorio svoja vrata.

Osim "Metropolisa", krajem devedesetih i početkom novog milenija u sklopu Koteksa odlično je radila i diskoteka "Mississippi" (poslije "Masters"), pa se može reći da je u Koteksovu kompleksu bio centar zabave mladih Splićana, piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije