Pogledajte kako je izgledala najveća nuklearna eksplozija: Čak 3.333 puta jača od one na Hiroshimi

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je izgledala najveća nuklearna eksplozija: Čak 3.333 puta jača od one na Hiroshimi
Foto: Printscreen / Nuklearna eksplozija

Ako ste ikada razmišljali o tome šta bi najmoćnija nuklearna bomba učinila zemlji, vjerovatni biste ostali fascinirani. Da ste to zaista doživjeli, možda ne biste bili ovdje da ispričate priču.

Zahvaljujući rijetkim snimcima koje je ruska vlada objavila 2020. godine, sada možemo vidjeti zastrašujući učinak te masivne eksplozije poznate koju je prouzročila notorna "Tsar Bomba".

Video traje 40 minuta i bio je klasificiran kao tajna decenijama. Ali 20. augusta 2020., Rosatom, ruska državna nuklearna agencija, objavila je snimak kako bi obilježila 75. godišnjicu nuklearne industrije zemlje.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Tsar Bomba, ili Careva bomba, detonirana je 30. oktobra 1961. godine s obale Severny Islanda u blizini Arktičkog okeana. Ova je bomba dobila nadimak "Car" zbog svoje masivnosti. Bila je to hidrogenska bomba snage 50 megatona, što je jednako 50 miliona tona eksploziva.

Da bismo to stavili u perspektivu, ova bomba bila je 3.333 puta jača od one koja je uništila Hirošimu, koja je ubila 140.000 ljudi. Ova je eksplozija također bila značajno destruktivnija od najveće hidrogenske bombe koju su Sjedinjene Države detonirale 1954. godine, koja je imala snagu od 15 megatona.

Na snimku se vidi kako je bomba teška 27 tona i duga oko osam metara. Da bi se isporučila, odnosno utovarila u avion, morali su ukloniti neke od rezervoara goriva iz sovjetskog bombardera Tu-95V. Iako je detonirana na visini od oko 4.000 metara iznad tla, eksplozija je bila toliko snažna da je udarni val pogodio bombarder čak 110 km udaljen. Samo širenje eksplozije moglo se vidjeti s udaljenosti od 1.000 km, a udarni val se protezao 70 km u zrak - što je sedam puta više od visine Mount Everesta.

Što je još strašnije, Tsar Bomba je mogla biti još moćnija. Izvorno je bila dizajnirana za eksploziju snage 100 megatona, ali je bila smanjena kako bi se smanjila šteta za širu populaciju. To je bio jedan od posljednjih testova nuklearnih bombi iznad zemlje jer su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sovjetski Savez 1963. godine potpisali Sporazum o djelomičnoj zabrani testiranja nuklearnih bombi, kojim su se svi budući testovi morali izvoditi ispod površine zemlje, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije