Plodni medvjed s Balkana napravio haos u Španiji: Zbog (nezasitnog) parenja prijeti mu odstrel

Radiosarajevo.ba
Plodni medvjed s Balkana napravio haos u Španiji: Zbog (nezasitnog) parenja prijeti mu odstrel

Slovenski medvjed Pyros koji je poslan na Pirineje kako bi osnažio vrstu, svojim je reprodukcijskim sposobnostima nadmašio sva očekivanja, a pošto se pari i s vlastitim potomstvom španski biolozi razmišljaju da ga kastriraju ili odstrijele kako bi spasili bioraznolikost vrste, piše revija El Mundo de los Pirineos.

Ta je okrutna ideja naišla na zgražanje u Sloveniji odakle je taj medvjed bio poslan na Pirineje u okviru programa jačanja oslabljele populacije smeđih medvjeda u tom području. Zajedno s njim bile su tada donirane i dvije medvjedice, Živa i Velba.

Pyros se i predobro snašao na novom terenu pa nova genetska istraživanja pirinejske medvjeđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medvjeda koji tamo žive jer se pario i sa svojim ženskim potomstvom. Plodni Pyros, kojemu je 27 godina, postao je potpuno dominantan na gorju koje dijeli Španija od Francuske.

Budući da parenje među srodnicima donosi genetske bolesti i slabljenje vrste u Španiji je napravljeno više varijanti za rješenje problema s potentnim mužjakom visokim 210 centimetara i teškim 220 kilograma.

Među njima su odstrijel, kastracija, ali i Pyrosov "izgon" u Sloveniju, čija su društva za zaštitu životinja su promptno reagirala. Ona traže da slovenska vlada u zamjenu za Pyrosa ponudi Španiji mlađeg medvjeda koji bi, nešto suzdržanije, nastavio ondje gdje je Pyros stao.

Niko, međutim, ne može reći da Pyros nije ispunio svoju misiju jer je smeđi medvjed u Pirinejima prije njegova dolaska važio za skoro izumrlu vrstu, javlja Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije