Pješčani sat 'ubija vrijeme' i izgleda kao crna magija

Radiosarajevo.ba
Pješčani sat 'ubija vrijeme' i izgleda kao crna magija
Kao što je nekima vjerovatno već poznato, ferofluid je odličan.

Ono što izgleda kao obična tinta, oživi i počne plesati kada je u blizini jakog magneta.

Šiljata tečnost koja mijenja oblik jako podsjeća na crnu magiju, tako da je savršen dodatak bilo kojem jezivom projektu.

Primjer, Skulptura Erica Mespiea, Smrt vremena - umjetnik je kreirao masivni pješčani sat, 78 inči visok, od bronze, alumijija, čelika, stakla, elektromagneta, ferofluida, mikrokontrolera i senzora.

Vrijeme je nešto što je jako teško staviti u perspektivu i pješčani sat, na vrlo čudan način, pokazuje kako može vrijeme biti mjereno.

"Može vas totalno hipnotisati gledajući kako vrijeme nestaje, ili kreirati anticipaciju završetka istog", Mespie je rekao za Inked.

Dok gledate skulpturu kako se pomjera, teško je ne osjetiti barem neku dozu nespokoja. Ferofluid se diže sa pješčanog sata u 'zjapeća' usta lobanje, gdje formira šiljatu, pulsirajuću kuglu.

Jezivije, lobanja povlači više tečnosti kako se posmatrač približava. Umjetnik je nastojao stvoriti posmatračima ugao nelagode i dojam da riskiraju time što prilaze sve bliže.

"Želim da vam skulptura stvori osjećaj povezanosti sa vremenom u tom trenutku. Mnogi misle o vremenu kao beskrajnom, ali ja smatram da je vrijeme dar koji mi omogućava da radim stvari koje trebam raditi."

Za cijelu skulpturu, trebalo je 9 mjeseci. Mespie je napravio magnete i rekao da je imao neke poteškoće u upravljanju pokreta ferofluida.  

Također, jako je teško ispravi mrlje s odjeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije