Rusija / Patrijarh Kiril: Korisnici pametnih telefona upozoreni na opasnost od antihrista

15. 01. 2020. u 16:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zavisnost ljudi od pametnih telefona i moderne tehnologije mogla bi da dovede do pojave antihrista, upozorio je lider Ruske pravoslavne crkve.

Korisnici društvenih mreža u Rusiji uglavnom su reagovali dozom humora i skepticizma, dok su neki optuživali Crkvu da „služi režimu".

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji, patrijarh Kiril je rekao da korisnici pametnih telefona treba da budu oprezni kada koriste „svjetsku mrežu naprava", jer predstavlja „priliku da se dobije globalna kontrola nad čovječanstvom", piše BBC.

„Antihrist je osoba koja će biti na čelu svjetske mreže, kontrolišući čitavo čovječanstvo", rekao je on.

„Svaki put kada koristite svoju napravu, bilo da vam se to sviđa ili ne, bilo da vam je lokacija uključena ili nije, neko može da pronađe gdje se zapravo nalazite, za šta ste tačno zainteresovani i čega se tačno bojite", rekao je patrijarh Kiril.

Ako ne danas, onda se sutra mogu pojaviti metode i tehnologije koje neće samo omogućiti pristup svim informacijama, već će omogućiti i upotrebu tih informacija.

Možete li da zamislite koja će se sila koncentrisati u rukama onih koji steknu znanje o tome šta se događa u svijetu?

Takva kontrola sa jednog mjesta predviđa dolazak antihrista."

Patrijarh Kiril je rekao da njegova Crkva nije protiv „tehnološkog napretka", već „razvoja sistema čiji je cilj da kontroliše identitet osobe". Ali nisu svi korisnici društvenih mreža ubjeđeni u to.

„Crkva nije protiv nauke i tehnološkog napretka, ali je zabrinuta za slobodu pojedinca. Da, sigurno", šali se jedan korisnik Twittera.

„Osmijeh, antihrist je spreman da odleti", napisao je na toj mreži drugi korisnik, zajedno sa slikom žene koja je napravila selfi sa patrijarhom Kirilom i drugim predstavnicima crkve.

Patrijarh Kiril je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji učestvuje u velikim crkvenim slavljima i odlazi na hodočašća na planinu Atos i druge poznate pravoslavne lokalitete. Mnogi ruski pravoslavni sveštenici su otvoreno bliski snažnim nacionalnim idejama predsjednika Putina.

U vrijeme kada su slobode na internetu u Rusiji sve ograničenije - a vlasti navodno pokušavaju da stvore nezavisan ruski internet - ova bliskost je navela neke da optuže patrijarha Kirila za snaženje vladine politike božanskim autoritetom.

„Oni su zabranili međunarodni internet u Rusiji, tako da antihrist ne može da nastane iz njega", primjetio je jedan korisnik društvenih mreža.

Pravoslavna crkva u Ukrajini se odvojila se od Ruske crkve, nakon vjekova pod ruskim rukovodstvom, formalizujući odluku objavljenu u oktobru.

Taj potez izazvao je žestoku reakciju Moskve i produbio raskol među pravoslavnim crkvama širom svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA