Oxford posudio violinu iz 19. stoljeća sirijskom dječaku

Radiosarajevo.ba
Oxford posudio violinu iz 19. stoljeća sirijskom dječaku
Oxfordski univerzitet je odlučio violinu iz devetnaestog stoljeća koju su držali u kolekciji historijskih instrumenata posuditi dječaku iz Sirije, Aboudu Kaplu.

Četrnaestogodišnjak koji je napustio Aleppo, a sada živi u Libanonu, voli muziku, no nema prikladan instrument na kojem bi mogao vježbati. Učio je preko Youtube snimaka na dječijoj igrački.

Snimateljica Susie Attwood je upoznala Abouda i njegovu porodicu u sirijskom ortodoksnom monastiru gdje pravi priču o sirijskim hrišćanima koji jedva pronalaze posao i teško uspijevaju obezbijediti obrazovanje svojoj djeci. 

"Život je sam po sebi težak za sirijske izbjeglice u Libanonu, a kada sam vidjela koliko muzika znači ovom dječaku, nisam mogla to prepustiti slučaju", kazala je Attwood.

Preko nje, priča je stigla do kuratora Andyja Lamba koji je shvatio da kolekcija instrumenata može pomoći dječaku, te mu je posudio restauriranu violinu.

Njemačka violina je dio Bate kolekcije muzičkih instrumenata, koja broji  2000 historijskih i modernih instrumenata, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije