Ovo su prve fotografije iz jezive nuklearne elektrane u Fukushimi: Pronađeni iznenađujući objekti

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su prve fotografije iz jezive nuklearne elektrane u Fukushimi: Pronađeni iznenađujući objekti
Foto: TEPCO / Elektrana Fukushima

Novi podaci o unutrašnjem stanju reaktora postrojenja 1 elektrane Fukushima Daiichi u Japanu otkrivaju da su operacije čišćenja još uvijek daleko od završetka, i to čak 13 godina nakon katastrofalnog događaja.

Električna kompanija Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), koja je upravljala elektranom i provodi njen program dekomisije, provela je najnovije interno istraživanje reaktora Fukushima u martu 2024. godine.

Postrojenje 1 bilo je epicentar katastrofe kada je došlo do taljenja 11. marta 2011. godine. Potres, praćen tsunamijem, poplavio je rezervne generatore, prekinuvši napajanje pumpama koje neprekidno zalijevaju jezgru reaktora s rashladnim tečnostima. Intenzivna toplota se nakupila, a zatim je došlo do potpunog taljenja, oslobađajući opasne količine radijacije u okolinu.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

U njihovom najnovijem koraku čišćenja područja, TEPCO je poslao robotske letjelice u unutrašnjost ovog reaktora kako bi ispitali jezgru i njeno otopljeno nuklearno gorivo. Njihov cilj je saznati više o stanju potrošenog goriva kako bi se olakšalo njegovo uklanjanje, kako bi se elektrana mogla dekomisionirati.

Ovo je bio prvi put da su uspjeli vratiti slike iz unutrašnjosti "postolja" reaktora jedinice 1. Duboko u jedinici 1, roboti su snimili fotografije "ledenih siga" i "grudvastih objekata" koji vise sa zidova reaktora. Ove neobične funkcije vjerovatno su proizvod goriva ili opreme koje su se otopile tokom veoma vrućeg taljenja, ali su postale čvrste i tvrde kada su se kasnije ohladile.

Elektrana Fukushima

"Vrlo korisne informacije su dobivene", rekao je službenik TEPCO-a na konferenciji za novinare 18. marta, prema The Asahi Shimbun.

Postrojenje 1 nije jedini dio Fukushime koji treba očistiti. Taljenja su se također dogodila u reaktorima postrojenja 2 i 3. Postrojenje 4 također je oštećeno eksplozijom iz postrojenja 3, iako u tom trenutku u reaktoru nije bilo goriva. Procjenjuje se da tri pogođena reaktora sadrže ukupno oko 880 tona otopljenog nuklearnog goriva, sve što TEPCO nada se ukloniti tijekom svojih pokušaja dekomisije. Dekomisija nuklearne elektrane Fukushima Daiichi napreduje. Godine 2023. napokon su krenuli s kontroverznim planom za ispumpavanje tretirane vode iz nuklearne katastrofe u Fukushimi u Tihom okeanu, što je značajan korak u njenom čišćenju.

Međutim, bilo je značajan broj prepreka. Godine 2017., ruševine Fukushime nazvane su "grobljem robota" zbog broja daljinski upravljanih jetjelica koji su se pokvarile u objektu. TEPCO je rekao da će puna dekomisija elektrane "zahtijevati 30 do 40 godina", ali kritičari kažu da je to naivno optimistično, javlja Klik.

Elektrana Fukushima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije