Ovo su najčudniji svadbeni običaji: Zašto je mlada pobjegla sa vjenčanja

1
Radiosarajevo.ba
Ovo su najčudniji svadbeni običaji: Zašto je mlada pobjegla sa vjenčanja
Foto: Pexels / Ilustracija / Vjenčanje

Među svadbenim običajima širom svijeta ima onih koji su uvredljivi i bizarni, ali i zabavni i šarmantni.

Ovo su zemlje koje imaju neke od najčudnijih svadbenih običaja:

Njemačka

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Jedan od čudnijih običaja je korištenje motornih testera. U Njemačkoj, naime, mladenci uživaju u tradiciji sječenja drvenog debla.

To je zadatak koji simboliše njihovu snagu da se suoče sa budućim izazovima u braku. 

Rumunija

U Rumuniji od mlade se očekuje da nestane prije vjenčanja. Naime, tradicija je da mladu prije venčanja "kidnapuju" prijatelji i članovi porodice. Da bi je vratio, mladoženja treba da plati otkup, ali i da pokaže razne romantične gestove. Jedan od njih je i punjenje čaše šampanjcem. 

Italija

U ovoj zemlji mladencima se daruju orasi, koji simbolišu plodan i dug život. Takođe, gosti na italijanskom vjenčanju dobijaju zašećerene bademe kao poklon. A jedan od običaja je zasipanje mladenaca sitnim komadićima papira. 

Venecuela

U ovoj zemlji mladenci tajno napuštaju zabavu. Tradicija je da se mladenci iskradu sa svog vjenčanja bez pozdrava sa gostima. Vjeruje se da im to donosi sreću.

Japan

Ispijanje vina na vjenčanju ne zvuči previše bizarno, ali u Japanu je tradicija da članovi porodice piju usklađeno. Mlada i mladoženja najpre otpiju po tri gutljaja iz čaše, a zatim to isto čine njihovi roditelji.

Peru

Svadbena torta u ovoj zemlji ima trake koje vise sa strane. Svaka traka je pričvrćena za privjezak koji se nalazi unutar torte. Jedna traka pričvršćena je na kopiju burme. Ako imate sreću da baš vaše parče ima traku povezanu sa burmom vi ste sljedeći koji će se vjenčati, vjeruju Peruanci.

Kuba

U većini zemalja svijeta je običaj je da mlada pleše sa svim gostima. Ali na Kubi ples ima svoju cijenu. Gost koji pleše sa mladom dužan je da zakači novac na njenu haljinu. Ova svadbena tradicija postoji da bi se mladencima olakšalo da plate vjenčanje i medeni mjesec. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije