Ovo stvarno niste vidjeli do sada: Naučnici proizveli vještačku kožu

1
Radiosarajevo.ba
Ovo stvarno niste vidjeli do sada: Naučnici proizveli vještačku kožu
Foto: Screenshot/ YouTube / Vještačka koža

"Sjećaš li se onog filma u kojem je robot-ubojica prerušen u čovjeka koji nosi 'živo tkivo' preko svog 'metalnog endoskeleta'?"

"Da ne bi pomislio da je to upozoravajuća priča, naučnici sa Univerziteta u Tokiju su otišli punim putem Torment Neksusa tako što su uzgojili živu kožu u laboratoriji i pričvrstili je na robotsko lice, kako bi moglo stvarati osnovne izraze lica.

Bilo bi jedno da konačni rezultat izgleda kao jutjuber koji se bavi njegom kože. Ali umjesto toga, mislimo da je fer reći da ova stvar izgleda kao da žudi za slatkim oslobađanjem smrti

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

"Tim koji stoji iza ovog rada kaže da bi to moglo dovesti do robota sa novim sposobnostima kao što su samoizlječenje i napredan osjećaj dodira i plus, kažu, roboti koji više liče na ljude, iako ćemo se uzdržati od prosuđivanja po tom posljednjem dok ne vidimo dokaze osim gore navedenog."

"Manipulisanje mekim, vlažnim biološkim tkivima tokom procesa razvoja je mnogo teže nego što ljudi van ove oblasti mogu da zamisle," rekao je profesor Shoji Takeuchi, vodeći istraživač rada na Univerzitetu u Tokiju, u izjavi o radu.

Prava mala revolucija: Koje su prednosti i mane pametnog prstena

Prava mala revolucija: Koje su prednosti i mane pametnog prstena

"Na primjer, ako se ne održava sterilnost, bakterije mogu ući i tkivo će umrijeti. Međutim, sada kada možemo to da uradimo, živa koža može donijeti niz novih sposobnosti robotima. Samoizlječenje je velika stvar, neki hemijski bazirani materijali mogu se napraviti da se sami izliječe, ali oni zahtjevaju okidače kao što su toplota, pritisak ili drugi signali, i također se ne razmnožavaju kao ćelije. Biološka koža popravlja manje posjekotine kao naša koža, i nervi i drugi organi kože mogu se dodati za upotrebu u osjećaju i slično."

Izgleda da rade ka cilju postizanja ljudskijeg izgleda, što zvuči kao provokativna vizija stvarnih kiborg robota koji kombinuju snage mašine i biologije.

"U ovoj studiji uspjeli smo da repliciramo ljudski izgled do određene mjere stvaranjem lica sa istim površinskim materijalom i strukturom kao kod ljudi," rekao je Takeuchi. "Pored toga, kroz ovo istraživanje, identifikovali smo nove izazove, kao što su potreba za površinskim borama i debljim epidermisom kako bismo postigli ljudskiji izgled.

Vjerujemo da se stvaranje deblje i realističnije kože može postići uključivanjem znojnih žlijezda, lojnih žlijezda, pora, krvnih sudova, masti i živaca. Naravno, pokret je također ključni faktor, ne samo materijal, tako da je još jedan važan izazov stvaranje ljudskih izraza integracijom sofisticiranih aktuatora, ili mišića, unutar robota. Stvaranje robota koji mogu sami sebe da izliječe, preciznije osjećaju svoju okolinu i obavljaju zadatke sa ljudskom spretnošću je izuzetno motivirajuće", piše Futurism.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije