Ovo je Petar koji je rasplakao Jugoslaviju. Pronašli ga nakon 57 godina, otkrio nevjerovatne detalje

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je Petar koji je rasplakao Jugoslaviju. Pronašli ga nakon 57 godina, otkrio nevjerovatne detalje
Foto: Mondo.rs / Petar Živanović

Mali Petar je 1966. godine rasplakao je Jugoslaviju, a novinari su ga danas pronašli u Švicarskoj.

Dječaka koga su obilazile zvijeri, a sjeverac noću zasipao snijegom kroz šuplja vrata otkrio je slučajno Milivoje Vuković sa TV Beograd u tadašnjem hotelu Tara.

Dotrči iz mraka, sjedne za stol, gleda televizor i otrči u mrak i mraz. Upadljivo je, naravno, odudarao od svih 'seljačkom', starom odjećom. Da naruči štogod, nije mogao, osim ako ga koji gost ne počasti.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

"Ne trevljavam se sa ljudima. Više se trevljavam sa životinjama. Više se plašim kad se trevim sa mečkom, jer kad vodi male, hoće da napadne. I onda tražim krivo drvo, medvjed ne može uz krivo drvo. Medvjeda se ne plašim mnogo, neće da napadne, samo mečka. Zviznem malo na njega i pobjegne. Divlje se svinje najviše plašim jer ona u sekundu može da rascijepi iksana i pojede", ovako je 1966. pričao tada petnaestogodišnji Petar Živanović u selu Račanska Šljivovica povrh Tare, gdje je sam provodio zime u trošnoj brvnari čuvajući ovce.

"Vodio sam ih dole po kanjonu, silazili smo niz neke klampe dolje, u vodu. Bog te pita dokle, silazili smo. Oni su meni nudili pare, nudili su mi pet banki, ja nisam htio da im uzmem zato što sam imao vremena da vide to i zato što sam im bio vodič", govorio je Petar, koji je ljeti brao jagode pa prodavao pred hotelom, pun sreće da uzme neki dinar.

Prošlo je 57 godina od priče koja je dirnula Jugoslaviju. Petra su novinari ovog ljeta sreli u Bajinoj Bašti. Daleko je od onog mučnog života seljaka i siromaha. Uspio je na svakom planu - skućio se, ni manje ni više, u Švicarskoj, ima svoju Milunku, dvoje djece, troje unučadi... I sve je to postigao sa deset prstiju. Iako ima samo četiri razreda škole.

Petar Živanović
Foto: Kurir: Petar Živanović

Kolibe odavno nema u Račanskoj Šljivovici.

"Ali volim da odem gore, u Taru. U Rači nema nikoga, kućica skoro gotova da se sruši. Nema više ni naroda. Nas je u Rači bilo preko 70 prvaka kad sam pošao u školu. A ima više od 40 godina da je škola zatvorena. Ali neka zapamti Srbija - nema države ako izgubi seljaka", reče Petar i otrča za poslom, prenosi mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije