Ovo je "najsretniji čovjek na svijetu": Sedam puta izbjegao smrt, osvojio više od milion KM na lotu

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je "najsretniji čovjek na svijetu": Sedam puta izbjegao smrt, osvojio više od milion KM na lotu
FOTO: 24sata.hr / Frane Selak

Ako u Google upišete "najsretniji čovjek na svijetu", izbacit će vam ime Frane Selaka, Hrvata s nevjerojatnom životnom pričom.

Učitelj muzike, rođen 1929. godine u Dubrovniku, s punim pravom može nositi tu titulu, ali ne zbog toga što je na lotu dobio 6 miliona kuna (1.5 miliona KM), već zbog činjenice da je preživio čak sedam smrtonosnih nezgoda. Počelo je 1962. godine kada je vlak kojim je putovao za Dubrovnik iskočio iz tračnica i survao se u zamrznutu rijeku. Sedamnaest putnika se utopilo, a Frane je prošao samo sa slomljenom rukom, piše Index.

Godinu dana kasnije doživio je pravi horor kao putnik aviona za Rijeku na kojem su se otvorila vrata i isisala dvadeset osoba. Svi su poginuli osim njega koji je pad preživio prizemljivši se na plast sijena. 1966. vozio se autobusom za Split koji je završio u rijeci. Četvero ljudi nije se spasilo, a on je prošao s nekoliko ogrebotina.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Slijedile su dvije "manje" nezgode kada je u posljednji trenutak istrčao iz gorućih automobila koje je vozio, a oni su nakon toga eksplodirali. 2008. godine na njega je naletio autobus na zagrebačkoj ulici, ali sretni Frane opet je prošao bez težih ozljeda.

1996. vozio je svoju Škodu planinskom cestom kada je u jednom zavoju iz suprotnog smjera na njega naletio kamion UN-a. Auto mu je odbačen u provaliju duboku 300 metara, ali on je prije toga ispao kroz vrata i zaustavio se u granama drveta.

Imao je sreće i na lotu te je 2002. godine pogodio sedmicu i dobio skoro 7 miliona kuna. Selak je bogatstvo razdijelio, preselio se u Petrinju, a ostavio je samo dovoljno novca za operaciju kuka kako bi uživao s petom suprugom Katom. Umro je u 87. godini, a mnogi smatraju da o ovom "najsretnijem čovjeku na svijetu" treba snimiti film.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije