Ovo je najskuplji strip u historiji, prodat je za šest miliona dolara  

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najskuplji strip u historiji, prodat je za šest miliona dolara   
Foto: Pexels / Ilustracija

Strip iz 1938. u kojem se prvi put pojavljuje Superman prodat je za šest miliona dolara (10,81 miliona KM) na aukciji, čime je postao najskuplji strip svih vremena, navodi aukcijska kuća Heritage Auctions.

Aukcijska kuća ga je nazvala "najvažnijim, najupečatljivijim stripom ikada objavljenim", jer je svijetu predstavio Supermana za samo 10 centi po izdanju kada je prvi put objavljen prije 86 godina.

"Bez Supermana i Action Comicsa br. 1, ko zna da li bi ikada postojalo Zlatno doba stripa i da li bi medij postao ono što je danas", rekao je potpredsjednik Heritage Auctions Barry Sandoval u izjavi uoči sajma.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Uprkos svojoj starosti, ovaj strip je još uvijek u vrlo dobrom stanju, s bogatim bojama i malo izlizanim vrhom. Samo dvije ostale nerestaurirane kopije postoje u boljem stanju, poručili su iz Heritage Auctionsa, a procjenjuje se da će preživjeti samo 100 od 200.000 izvorno odštampanih izdanja.

Vrijednost ovog konkretnog izdanja je tolika da su slobodne pojedinačne stranice postigle cijenu do 60.000 dolara (108.075 KM) svaka, dodala je aukcijska kuća. Druge su se kopije također prodavale po rekordnim cijenama, uključujući jednu iz 2021. koja je koštala 3.25 miliona dolara (5,85 miliona KM), postavši najskuplji strip u to vrijeme.

Prvi strip koji prikazuje Spidermana prestigao ga je kasnije iste godine, kada je prodat za 3.6 miliona dolara (6,48 miliona KM;), prema CGC Comicsu, prije nego što je još jedno izdanje avantura Čovjeka od čelika u Supermanu #1 preuzelo tron 2022., postigavši ​​5.3 miliona dolara (9,55 miliona KM) u privatnoj prodaji.

U godinama nakon svog prvog pojavljivanja, Superman je postao jedan od najprepoznatljivijih i najdugotrajnijih likova u američkoj pop kulturi, iznjedrivši brojne filmske hitove, knjige, igračke, pa čak i žvakaće gume.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije