Ovo je najskuplja Pokemon karta: Prodana je za više od 343 hiljade KM

Radiosarajevo.ba
Ovo je najskuplja Pokemon karta: Prodana je za više od 343 hiljade KM
Foto: Screenshot / Pikachu Illustrator

Primjerak jedne od najrjeđih Pokemon karti prodan je na aukciji za nevjerojatnih 195 hiljada dolara, odnosno nešto više od 343 hiljade KM.

Time je Pikachu Illustrator postao najvrednija Pokemon karta svih vremena.

Kartu Pikachu Illustrator dobili su pobjednici likovnog natječaja koji je započeo 1997. u Japanu.

Napravljeno je tek 39 takvih karata, a vjeruje se da ih danas još postoji svega 10, zbog čega je i svaka iznimno vrijedna. Posljednji primjerak je završio na aukciji 2013. godine i prodan je za 54 hiljade dolara, gotovo četiri puta manje nego onaj koji je ovog mjeseca prodala kompanija Weiss iz New Yorka.

Karta je posebna i po tome što jedina sadržava riječ Illustrator u naslovu te u donjem desnom uglu ima ikonu olovke. Oslikao ju je Atsuko Nishida, tvorac Pikachua. Nikada nije napravljena verzija na nijednom drugom jeziku osim japanskog.

Ranije ove godine prodana je čitava kolekcija Pokemon karata iz 1999. godine. Svega nekoliko mjeseci kasnije jedna je karta premašila vrijednost čitave kolekcije, a prema procjeni, njena će vrijednost dalje samo rasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije