Ovo je najpopularnija šuma na Instagramu

Radiosarajevo.ba
Ovo je najpopularnija šuma na Instagramu
Foto: Instagram / Schwarzwald šuma

Radi se o šumi Schwarzwald u Njemačkoj. Popularnost su joj odredili po broju hashtagova na Instagramu - ima ih gotovo milion i po. Zauzela je prvo mjesto, ispred Amazonske prašume u Brazilu i Sherwoodske šume u Velikoj Britaniji, koje su na drugom i trećem mjestu, prenosi Lonely Planet.

Schwarzwald bi u prijevodu značilo 'crna šuma', ime je dobila po tamnoj boji crnogoričnog drveća.

Ova šuma nalazi se u jugozapadnom dijelu Njemačke, sa juga i zapada je okružena dolinom rijeke Rajne, a na istoku rijeke Neckara. U toj šumi izvire Dunav. Najviši vrh joj je Fweldberg - nalazi se na 1.463 metara nadmorske visine.

Ljubitelji prirode je obožavaju jer na raspolaganju imaju oko 23.000 kilometara uređenih staza za šetače i bicikliste. Tamo ima slapova, jezera i zanimljivih špilja, a najpoznatija je pećina siga Erdmannshöhle. 

Ova šuma je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Njemačkoj. Mnogi tamo odlaze ne samo zbog lijepe prirode, već i da se nadišu svježeg, čistog zraka.

Ako malo razmislite, riječ 'schwarzwald' imate priliku često čuti jer se po njoj naziva popularna torta s višnjama, šunka, rakija od trešanja..., a tu je i serija Klinika Swarzwald (Die Schwarzwaldklinik) koja je u našim krajevima bila vrlo popularna 80-ih godina prošlog stoljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije