Ovo je najnaseljeniji otok na svijetu

Radiosarajevo.ba
Ovo je najnaseljeniji otok na svijetu
Migingo, maleni otočić usred jezera Victoria u Keniji proteže se na manje od 4.000 kvadrata, ali dom je za više od 1.000 ljudi, što ga čini najgušće naseljenim otokom na svijetu.

Iako je Migingo tehnički na teritoriju Kenije, nastao je sukob s Ugandom koja je tvrdila da ribari pecaju u njihovim vodama, samo 500 metara od otoka. 

Poznat i kao "najmanji afrički rat", sukob između dvije zemlje vrhunac je doživio 2008. kad je Uganda na Migingo poslala vojsku da evakuira kenijskog ribara i preuzme kontrolu nad otokom, piše Odditycentral.

Tenzije su bile visoke i godinama nakon toga, no 2016. napokon je sklopljen dogovor. Obje zemlje oporezivat će ribare koji pecaju u tim vodama te udruženo djelovati protiv gusara.

Prema posljednjem službenom popisu iz 2009. populacija otoka bila je 131, no prema informacijama iz dokumentarca RT-a koji su otok posjetili, 2015. tamo je živjelo oko 1.000 ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije