Ovo je čovjek koji je spasio 2 miliona beba

Radiosarajevo.ba
Ovo je čovjek koji je spasio 2 miliona beba
Beautiful Lands / James Harrison
James Harrison (78) iz Australije djeluje kao sasvim običan čovjek, ali on je zapravo poseban po tome što je spasio dva miliona života.

Poznat je kao "Čovjek sa zlatnom rukom" jer je njegova krv tokom posljednjih 60 godina spasila bebe čiji je život bio ugrožen, piše Huffington Post.

Još kao dječak od 14 godina, James je imao operaciju tokom koje mu je otklonjeno jedno plućno krilo. Tada je dobio 13 litara krvi od nepoznatih osoba, pa je odlučio da i sam postane donor.

Nedugo nakon što je počeo da donira krv, doktori su ga zvali i rekli mu da bi njegova krv mogla da bude rješenje za jedan smrtonosni problem.
 
U Australiji je do 1967. godine svake godine umiralo nekoliko hiljada beba, a doktori nisu znali zbog čega – žene su imale mnogo pobačaja, a bebe su rađane sa oštećenjima mozga.

Ova bolest se javlja kada žena ima ima rezus-negativnu krv (RhD negativnu), a beba rezus-pozitivnu (RhD pozitivnu), koju je naslijedila od oca.

Kod Harrisona su otkrivena neobična antitijela u krvi, pa su doktori i on šezdesetih godina radili na razvijanju injekcije pod nazivom Anti-D, koja sprječava žene sa rezus-negativnom krvlju da tokom trudnoće razviju RhD antitijela.

Svaka kap njegove krvi je dragocjena. Ona je upotrijebljena da se napravi lijek koji spašava živote. Svaka serija Anti-D lijeka koja je napravljena u Australiji nastala je od njegove krvi, a 17 posto žena iz Australije ima ovaj problem, pa je spašeno nevjerovatno mnogo života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije